El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el secretari general d’Agricultura i Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Josep Puxeu, s’han reunit avui durant una hora i mitja amb representants del sector de les fruites i hortalisses. En aquesta reunió, els dos responsables de política agrària catalana i espanyola han explicat de primera mà els avenços de la Reforma de l’OCM de Fruites i Hortalisses, aprovada per unanimitat pel Consell de Ministres de la UE, els dies 11 i 12 de juny.

Els directors generals d’Agricultura, Ramaderia i Innovació, i de Planificació i Relacions Agràries, Montserrat Gil de Bernabé i Antoni Diaz, respectivament, també han participat en aquesta reunió, que ha aplegat uns 60 representants de les Taules Sectorials i de les Organitzacions Professionals Agràries. Llena i Puxeu els han explicat que la importància de la reforma de l’OCM rau en el fet que “fixa unes regles del joc clares més enllà del 2013”. Segons Puxeu, “era molt més important fixar les regles que no pas determinar els ajuts perquè parlem d’un sector molt dinàmic amb un baix nivell de subvencions”.

Per la seva banda, el conseller Llena ha destacat que “el sector tindrà majors nivells de protecció, més instruments de millora, mecanismes d’intervenció en casos de crisis, i es podrà fer ús de la clàusula de salvaguarda quan s’hagi de frenar l’entrada de productes provinents de països tercers”. Així mateix,  hem aconseguit que la Comissió Europea incrementés el pressupost, la qual cosa permet disposar de fons per a la gestió de crisis. Pel que fa a les organitzacions de productors, ha recordat als assistents a la reunió que la reforma els dota d’una gestió més àgil, més flexible, i enforteix la seva presència en el mercat.

El titular del DAR ha afegit que l’acord polític assolit a Luxemburg recull “més del 90 per cent del que ens havíem proposat, tant des del govern català com des del central, i de les demandes que ens havia fet arribar el sector”. Llena també ha volgut traslladar als assistents que “la reforma no significa un pas enrere, això sí, implica un canvi d’actitud per part del sector”.

15 de juny de 2007