Les primeres estimacions fetes des del DAR en referència a la producció de cireres a Catalunya, assenyalen que se situarà per damunt de les 8.000 tones, concretament 8.164. Aquest nivell de producció representa un 37% per sota de la de l'any 2005, que va ser de 12.875 tones, i un 40% menor que la de 2006 que es va situar en 13.428 tones.

Per demarcacions, el descens més important s'experimenta a Tarragona amb una reducció del 60%. Segueix Lleida amb un 50% i Barcelona amb 12%. Contràriament, a Girona, la producció se situa als mateixos nivells que l'any 2006.

Els motius d’aquesta disminució de produccions són diferents segons el tipus de demarcació. En concret, en el cas de Tarragona, el descens es deu a un mal quallat, a l’elevada purga dels arbres i a les pluges del mes de maig que han motivat el cràquing (cireres trencades a causa de l’excés de pluja) tant temut en aquest tipus de producció, a més, enguany, s’ha observat un elevat nombre de fruits bessons. En el cas de Lleida, el descens també es conseqüència dels aspectes anteriors, però a més, s’hi suma els efectes de les darreres pedregades van afectar la zona productiva del Baix Segre i les ventades de finals del mes de maig. Finalment, a Barcelona s’observa una lleu reducció que seria atribuïble a les pluges que han motivat el cràquing dels fruits.

Amb tot però, si bé la producció de cirera a Catalunya es veurà mermada en aquesta campanya també s’ha de remarcar que la reducció de producció, com succeeix en qualsevol altre sector, anirà acompanyada per un preu percebut pel pagès, durant el mes de maig de 2007, superior al del mateix període de l’any anterior (2006). D’aquesta manera els preus es mantenen o fins i tot es revaloritzen un vint per cent en algunes zones, fruit de l’autoregulació del mercat. Així, davant l’escassetat d’oferta, la cotització en origen augmenta.

 Fonts del DAR apunten, finalment, que caldrà esperar als mesos de juny i juliol, que són els mesos on es comercialitza mes del 80% de la producció, per tal de poder fer una valoració definitiva de la campanya, i així constatar si es confirma el fet que la reducció de la producció s’ha vist compensada per unes cotitzacions a l’alça que hagi fet possible uns resultats econòmics positius per als productors.

El DAR participa en les festes de la cirera d’aquest cap de setmana.

D’una banda, el secretari general del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Jordi Bertran, presidirà demà dissabte, 2 de juny, a partir de les 11:45 hores, a Torrelles de Llobregat, la XXVII Festa de la Cirera per, a continuació visitar l’exposició de cireres, paneres i Cirera de Qualitat, i fer un passeig per la mostra del comerç i per les parades dels pagesos i entitats. A més, el director general de Desenvolupament Rural del DAR, Josep Maria Besora, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Antoni Espanya, presidirà també dissabte, a Paüls, la inauguració de la quarta Festa de la Cirera. L’acte se celebrarà a partir de les 18:00 hores, a l’ajuntament de la població, i tot seguit tindrà lloc una degustació i venda de cireres.

01 de juny de 2007