El director general de Desenvolupament Rural del DAR, Josep Mª Besora, ha presidit aquest matí la Taula de Foment i Modernització Agrària amb la participació de les organitzacions professionals agràries. La reunió també ha comptat amb l’assistència del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz.

Besora ha informat a les organitzacions agràries de la nova Ordre d’assegurances agràries, que es publicarà en els propers dies i contempla canvis importants respecte la de l’any anterior. En aquest sentit, el director general de Desenvolupament Rural ha explicat que per aquest any 2007 el DAR ha consolidat l’increment de subvencions per les línies que ofereixen cobertura per sequera en conreus de secà.

D’altra banda, Besora també ha explicat que s’ha incrementat el percentatge de subvenció de les línies d’assegurança incloses al grup III, que passa del 35% al 40%, i del grup IV, que passa del 40% al 50%. L’any 2006 per tal de poder dirigir la subvenció cap a les produccions que es consideraven més necessàries es van establir cinc grups d’assegurances amb percentatges diferents de subvenció aplicable. Aquest percentatge es calcula sobre la subvenció que ENESA atorga a cada línea.

Els percentatges per a cada grup eren: Grup I: 23% Grup II: 25% Grup III: 35% Grup IV: 40% Grup V: 65% Al 2007 es mantenen els mateixos grups però han variat els percentatges de subvenció aplicable. Els percentatges per a cada grup són: Grup I: 23% Grup II: 25% Grup III: 40% Grup IV: 50% Grup V: 65%

Respecte el grup III, totes les línies han passat del 35 al 40% de subvenció assegurable excepte les següents: • Assegurança d’explotació d’herbacis de regadiu. • Assegurança integral de lleguminoses gra en secà. • Assegurança integral de cereals d’hivern de secà. • Assegurança per a la cobertura de despeses derivades de la destrucció d’animals no bovins morts a l’explotació.

Pel que fa les línies incloses en el grup IV, totes augmenten el percentatge de subvenció assegurable, passant del 40% al 50%, excepte la línia Assegurança combinada i garantia de danys excepcionals en avellana que passa d’un 35% al 2006 a un 50% al 2007.

També cal remarcar que la línia Assegurança per la cobertura de danys per sequera a les pastures, inclosa en el grup V, ha variat el percentatge de subvenció assegurable respecte els inicis del 2006, passant del 23% al 65% al 2007.

Besora també ha comentat que es mantenen els criteris que es van aplicar l’any anterior, és a dir, primar les assegurances contractades en les produccions que tinguin un nivell d’assegurament baix, i fomentar les assegurances que ofereixen més cobertures o que permeten aglutinar en una sola pòlissa produccions diverses.

A partir de dilluns ja es podran sol•licitar les ajudes de la DUN 2007

En el transcurs de la Taula de Foment, el director general de Desenvolupament Rural també ha informat que a partir del proper dilluns, dia 12 de febrer, ja es podran tramitar les sol•licituds d’ajuts de la DUN 2007. Besora ha explicat als membres de les organitzacions agràries que l’Ordre de la DUN 2007 es publicarà en les properes setmanes, i que pràcticament és la mateixa que l’any anterior. “La diferència més significativa és que a l’Ordre d’enguany s’ha inclòs la sol•licitud d’explotació agrària prioritària unificant dos tràmits que fins ara es feien per separat”, ha dit Besora.

La Declaració Única Agrària 2005 (DUN), declaració anual que ha de fer el titular d’una explotació agrària i que ha d’incloure la relació de tota la superfície i les dades ramaderes d’una explotació, constitueix un sistema integrat de gestió que facilita l’elaboració i presentació de diverses declaracions i sol•licituds d’ajuts.

 No hi ha canvis substancials en el Contracte Global d’Explotació

D’altra banda, Besora ha informat a les organitzacions agràries de les últimes modificacions que ha realitzat el DAR respecte el Decret que regularà el Contracte Global d’Explotació (CGE). En aquest sentit, Besora ha explicat que desapareixen els dos nivells a través del qual s’estructurava el CGE, de manera que els ajuts associats a la DUN es tramitaran de la següent manera: 1. Els ajuts directes es tramitaran com es feia fins ara, és a dir, a través de la DUN. Per sol•licitar aquests ajuts no serà necessària la signatura del contracte.

2. Els ajuts de desenvolupament rural es formalitzaran a través del CGE, tramitant-se igualment a través de la DUN en un segon termini encara per determinar.

Segons Besora “no hi ha hagut canvis substancials en el CGE, i les modificacions que hem realitzat creiem que són en benefici del sector, ja que permetran no retardar les sol•licituds d’ajudes degut al retard que s’està produint en la presentació del Marc Nacional del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) ”.

El director general de Desenvolupament Rural ha explicat que aquest canvi permet potenciar l’agricultura professional de manera diferenciada i refermar el compromís d’un projecte global integrador de les funcions productives, econòmiques, mediambientals i socials de l’agricultura, amb la finalitat de fomentar la viabilitat de les exploracions agràries i assolir un desenvolupament rural sostenible.

9 de febrer de 2007