El director general de Pesca i Acció Marítima del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Martí Sans, acompanyat del coordinador dels Serveis Territorials del DAR a Girona, Josep Guix, han explicat aquest matí les activitats que realitzarà el Departament en l'actual edició del Fòrum Gastronòmic de Girona. Les accions del DAR en aquest certamen, que inaugurarà, dissabte dia 17 de febrer, el conseller Joaquim Llena, es vehiculen a través de la imatge del propi DAR, de l?Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI, i de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes SA, PRODECA.

Tal i com ha relatat Martí Sans “el Departament s’ha implicat activament en diferents accions dirigides a la potenciació de l’alimentació i dels aliments catalans de qualitat, centrant-se fonamentalment, en la pesca”. A més l’acció del DAR estarà recollida en els 60 metres quadrats de l’estand propi situat en un dels llocs més estratègics de la fira com és el Hall del Palau de Congressos. Aquest espai de promoció estarà dirigit als productes alimentaris de qualitat que empara el DAR, a través dels seus distintius : Denominacions d’Origen de vins i caves (DO), Denominacions d’Origen Protegides (DOP) , Indicacions Geogràfiques Protegides, (IGP), la campanya “Peix de la costa”, Producció Agroalimentària Ecològica (PAE), Producció Integrada (PI), Marques Q (MQ), Artesania Alimentària, Especialitats Tradicionals Garantides (ETG).

D’aquesta manera, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, impulsa, dins el Fòrum Gastrònomic de Girona, diferents accions de promoció dels productes catalans, en forma de tasts dissenyats pel DAR i PRODECA amb la col•laboració de diferents col•lectius, a la zona Aula-Tast. Així hi haurà tasts de Cuines Gironines vora el mar amb el peix de la nostra costa, Productes Ecològics, Galetes de Marques Q, Ostres, Llagostins, Olis de les 5 DOP de Catalunya, Anxoves de l’Escala i diferents Maridatges. Totes aquestes activitats de promoció dels productes de qualitat del nostre país estan pensats per a permetre aforaments que van des de les 20 persones, en els casos dels tastos d’olis, anxoves, o productes ecològics, passant per les 80 persones en el tas de galetes de Marca Q, o fins a 100 persones en els tastos de llagostins, ostres, o la demostració de cuina marinera.

D’altra banda, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, també ha previst el lliurament del llibre L’Oli de Catalunya, a tots els cuiners participants en la sessió de fòrum sobre cuina que organitza Turisme de Catalunya davant mateix de l’estand del DAR, i en el qual hi participen professionals de destacats col•lectius gastronòmics com són: Cuines de la Vall de Camprodon (Camprodon) Cuina Vallès (Vallès Occidental) Cuina del Vent (Empordà) Cuina Volcànica (Garrotxa) Cuina de L’Empordanet (Empordà) Club de Tast de Sitges (Sitges) Joves Cuiners (Empordà) Les Cuines del Vendrell (El Vendrell) La Xicoia (Pallars) Osona Cuina (Osona) Penedès Fogons (Penedès).

 En la seva manifesta implicació en el tema de l’alimentació dins del Fòrum Gastronòmic de Girona, el DAR, també patrocina diferents activitats com ara les demostracions de cuina de 12 joves cuiners del col•lectiu Cuina de L’Empordanet que elaboraran plats a base d’aquests productes: anxova, peix senzill, peix de roca, llobarro, i gambes. Aquests joves talents són Jaume Font (Sapunta), Vicenç Fajardo (La Plaça), Dolors Puig (El Fort), Kim Farrarons (Hotel Llevant), Marc Gascons (Els Tinars), Jordi Sabadí (El Roser 2), Jordi Jacas (El Molí de l’Escala), Lluís Ferrés (Aiguablava), Lluís Fernández ( Els Pescadors), Marc Ferriol (El Celler de la Planassa), Xavi Lores (Cuina de Can Simon), Jordi Lladó (El Molí), Carlos Gallardo (Escola de Cuina Aula de l’Empordà).

 El DAR, a través de l´INCAVI, garantirà la presència dels vins catalans als diferents esdeveniments gastronòmics d’aquest certamen, ja sigui des del mateix Fòrum del Vi, com als diferents maridatges i accions gastronòmiques que es duguin a terme. A més, en els 4 sopars de gala que es duran a terme en el marc del Fòrum, el DAR, ha garantit la presència d’ampolles d’oli de les 5 Denominacions d’Origen Protegides de Catalunya.

Una altra de les activitats abanderada pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural és l’’Aula de Cuina”. Així, tal i com ha explicat el director general de pesca i acció marítima “es tracta d’una iniciativa dirigida a la promoció i al consum de peix per als consumidors més joves de les llars” que comptaran amb els cuiners Isidre Vila i Oriol Blanes com a conductors de l’activitat. La idea es basa, ha dit Marti Sans “en que els més petits de les famílies comprin peix en una parada proveïda des del sector pesquer català, i, posteriorment, el puguin cuinar i consumir-lo, materialitzant així, tot el procés, des de l’adquisició de la matèria primera, és a dir, el contacte directe amb el producte, fins al seu propi consum”. Aquesta activitat ha de permetre “que les criatures es familiaritzin amb la pesca i el seu consum, alhora que posin en valor, el conegut com a peix senzill, com ara el verat, la maira, les sardines o els seitons” ha assenyalat Sans.

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, segons ha precisat Martí Sans, “aposta fort en la seva presència al Fòrum Gastronòmic de Girona atès que considera l’alimentació com un actiu social tant des del punt de vista de reforçar el paper i la rellevància social dels protagonistes de la producció inicial, com són els pagesos, ramaders i pescadors, com en el procés de comercialització, i les garanties finals dels aliments de cara al consum”.

14 de febrer de 2007