L’oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) Baix Ebre-Montsià serà el producte de la propera promoció que s’organitza en el tren Joan Miró, de la línia Barcelona-París-Barcelona. El restaurant d’aquest tren disposarà, durant aquesta primera quinzena del mes de juny, d’ampolles d’oli d’oliva verge extra Baix Ebre-Montsià a cada una de les taules, juntament amb un fullet promocional.

Aquesta actuació és fruit de l’acord entre l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA), del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), i la societat Elipsos, constituïda per Renfe i SNCF, per a la promoció de productes catalans amb distintiu de qualitat entre els usuaris de la línia ferroviària Barcelona-París-Barcelona.

Des del mes de desembre, quan s’estableix l’acord, PRODECA ha organitzat la promoció de torró d’Agramunt, de Cava, i d’oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues, Terra Alta, i Siurana en el tren Joan Miró. Per tal de dur-les a terme, es compta amb la col•laboració dels Consells Reguladors corresponents, i, en aquest cas, del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre - Montsià.

PRODECA, que té entre els seus objectius la promoció comercial en els mercats exteriors i la promoció interior i de la qualitat alimentària, desenvolupa diferents actuacions encaminades a fomentar l’exportació i la comercialització de la producció alimentària, així com la difusió dels productes amb distintiu de qualitat, d’acord amb les polítiques establertes pel DAR.

La Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre - Montsià

Els municipis que composen la zona de demarcació geogràfica de la DOP Oli del Baix Ebre - Montsià es troben a de la comarca del Baix Ebre (l'Aldea, Alcover, Alfara de Carles, l'Ametlla de Mar, Ampolla, Benifallet, Camarles, Deltebre, Paüls, el Perelló, Roquetes, Tivenys, Tortosa i Xerta); i a la comarca del Montsià (Alcanar, Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, La Sénia, i Ulldecona).

Les varietats admeses són: Morruda o Morrut, Sevillenca (ambdues originàries de la zona), i Farga, si bé la varietat predominant és la Morruda o Morrut, que ocupa aproximadament el 50 per cent de la superfície de l'olivera de les dues comarques. La varietat Sevillenca representa entre un 30-35 per cent de la superfície, i la varietat Farga, entre un 10 i un 20 per cent.

Aquestes varietats d'olives donen lloc a uns olis d'oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa, d’un color que varia, segons l’època de recol•lecció i de la situació geogràfica, dins de la zona de producció, des del groc - verdós al groc - daurat. Són olis molt agradables al paladar, molt gustosos i aromàtics, de sabor afruitat al principi de la campanya i, posteriorment, lleugerament dolços. Presenta una acidesa màxima de 0,8º, i un índex de peròxids màxim de 18.

6 de juny de 2007