El Departament finançarà amb 24.000 euros el projecte, amb el qual es podrà assessorar millor als productors de fruita d’os

El conseller Llena anuncia una proposta d’implantació d’aquestes xarxes a Catalunya

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d’Agricultura, Ramaderia i Innovació, Montserrat Gil de Bernabé, i el president de Fruits de Ponent, Jordi Dolcet, han presentat avui el projecte d’instal•lació de xarxes antipedra en explotacions de presseguer i nectariner, i la seva influència en la qualitat de la fruita.

Fruits de Ponent ha estat el promotor d’aquest projecte, amb la col•laboració del DAR i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). En definitiva, es tracta de realitzar una experiència de camp amb la implantació de xarxes antipedra en explotacions fructícoles de presseguer i nectariner, amb les quals fins ara no es coneixen dades de referència.

Així es podrà assegurar una producció de qualitat i un subministrament al mercat de productes amb els estàndards exigits en la comercialització. El resultat final del projecte és obtenir dades del sistema de protecció de xarxes antipedra en les esmentades plantacions, per tal de poder assessorar als productors de fruita d’os en aquest àmbit. Així mateix es pretén concloure quin és el sistema de muntatge més adient per a les plantacions de presseguer i nectariner.

L’IRTA s’encarrega del disseny, el seguiment i el suport tècnic a l’experiència de camp, destinant-hi els mitjans materials i l’equip de persones de l’Estació Experimental de Lleida.

Per la seva part, el DAR realitzarà la divulgació dels resultats obtinguts mitjançant els instruments adients del Pla Anual de Transferència Tecnològica i el Pla de divulgació, i així mateix contribuirà financerament al projecte amb una aportació total de 24.000 euros.

L’aportació es farà efectiva a Fruits de Ponent a través de l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) de Vallmanya, com una actuació proposada pel Departament. En total, però, el pressupost s’elevaria fins els 73.000 euros Fruits de Ponent posarà a disposició de l’experiència de camp les finques en les quals es desenvolupen els assajos.

Es tracta, en concret, d’una superfície total de 6,42 hectàrees distribuïdes en tres explotacions de les partides de Montagut, Coscollar, i Vallmanya. Per tal de dur a terme el seguiment del projecte, s’elaborarà un Protocol i es constituirà una comissió integrada per representants del DAR, de l’IRTA i de Fruits de Ponent, que tindrà com a missió analitzar periòdicament l’evolució de l’experiència i cercar solucions als possibles problemes que puguin aparèixer, així com avaluar els resultats obtinguts i decidir sobre la seva difusió.

El conseller Joaquim Llena ha explicat que, en principi, “es preveu que la durada del projecte, per tal de poder tenir unes dades reals i aplicables per a la implantació de xarxes antipedra en plantacions de presseguer i nectariner, seria d’entre dos i tres anys.

El titular del DAR ha anunciat que s’estudia la posada en marxa d’un pla de finançament a 7 anys d’implantació de xarxes de protecció contra la pedra en les plantacions fructícoles de Catalunya. El cost de la instal•lació d’una xarxa ronda els 15.000 i 18.000 euros.

29 de juny de 2007