El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Anunci pel qual es fa pública la licitació del contracte que té per objecte la consultoria i assistència consistent en la redacció del projecte bàsic, redacció del projecte executiu (obra civil i instal•lacions), projecte per a la llicència ambiental, estudi de seguretat i salut i legalització de les instal•lacions per a la construcció de l’edifici FRUITCENTRE, al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny (PCiTAL), a Lleida.

Aquest concurs públic té un pressupost màxim de 337.971 euros. El termini de presentació de proposicions finalitza el 5 d’octubre.

D’altra banda, cal recordar que l’IRTA ha obtingut de l’Estat més de set milions d’euros en crèdits reemborsables per millorar infraestructures i potenciar  línies de treball estratègiques, 3’6 dels quals per a la construcció del Fruitcentre, un espai tecnològic dedicat a la investigació orientada sobre la cadena de valor de la fruita, des del moment de la seva collita fins al consumidor. El Ministeri d’Educació i Ciència manté una línia d’ajuts per impulsar la creació i gestió de Parcs Científics i Tecnològics en els quals l’IRTA hi participa mitjançant el Parc de Recerca de la UAB, el Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, i el Tecnoparc a través del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut.

Fruitcentre, primer centre que contempla la post-producció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa, realitzarà la seva acció a través de la cooperació de l’IRTA i la UdL, comptarà amb una superfície de 4.000 metres quadrats, i suposarà una inversió de 8’5 milions d’euros. En total, s’hi ubicarà una vintena de laboratoris que comptaran amb equipaments científics i tècnics d’última generació, i donarà feina a 126 persones, 40 de les quals seran investigadors.

La iniciativa consolida l’aposta del Govern de la Generalitat per l’impuls d’un centre tecnològic agroalimentari a les comarques de Lleida, que s’emmarca en l’anella de l’Agroindústria de Catalunya que ja compta amb un punt destacat al Centre de Noves Tecnologies i nous Processos Alimentaris (CENTA), ubicat a Girona. Fruicentre representar un pas endavant per convertir la ciutat de Lleida en la capital agroalimentària del Sud d’Europa, situant-la com a referent en innovació i recerca.

El DAR ha convidat a tots els agents del sector fructícola a integrar-se en la Fundació de Fruitcentre, que serà qui regirà aquest nou equipament tècnico-científic que dirigirà la seva missió principal a l’aplicació del coneixement tècnic i científic, de forma integrada, en l’àmbit de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins al consumidor, abastant d’aquesta manera els processos de cultiu, collita, recepció de fruita, tractaments postcollita, control de qualitat, manipulació, embalatge, conservació, transport, transformació, distribució i consum.

El nou equipament centrarà els seus objectius en la millora de la competitivitat del sector de producció, conservació, envasat, confecció,  transformats, i distribució de la fruita, passant per la generació i desenvolupament de nova tecnologia, difusió i transferència de tecnologia, i assessorament i formació.

Finalment, val a dir que Fruitcentre estaria obert a les centrals hortofructícoles, als productors, als supermercats, a les indústries de sucs i derivats, o a les  empreses agroquímiques, entre altres entitats representatives del sector agrolimentari.

29 d’agost de 2007