El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural té entre els seus objectius el control i el foment de la sanitat ramadera. Per tal d’assolir aquesta fita, el DAR disposa d’una xarxa de 8 laboratoris de sanitat ramadera, un laboratori especialitzat en avicultura i té un encàrrec de serveis amb el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA).

Tal i com remarca la directora general d’Agricultura, Ramaderia i Innovació, Montse Gil de Bernabé, “que el bestiar de Catalunya estigui lliure de malalties és fonamental perquè els aliments arribin sans i segurs al consumidor, sent aquest l’objectiu final de l’execució dels programes sanitaris”.

Els controls que s’efectuen des del Departament, executant els diferents programes sanitaris, permeten assolir un estatus sanitari que fa que els ramaders catalans siguin competitius dins del mercat comunitari i, per altra banda, permeten assegurar que els animals que es crien a les explotacions de Catalunya disposin de la qualificació sanitària necessària perquè el consum del seus productes no suposin cap risc per al consumidor.

Per aconseguir aquestes fites, Montserrat Gil de Bernabé remarca que “un dels puntals bàsics és el diagnòstic que es fa a la xarxa de laboratoris de control oficial del DAR. En aquests laboratoris s’analitzen les mostres que els veterinaris oficials o particulars envien als laboratoris en motiu dels controls oficials, o bé per confirmar o descartar malalties de declaració obligatòria.

Al llarg del 2006 s’han efectuat un total de 3.383.154 anàlisis serològics, un 18% més que en el 2004 (2.780.591). L’any 2005 es van fer 2.947.826 anàlisis. La pressa de mostres i la seva anàlisis constitueixen el suport tècnic per al diagnòstic de les malalties que es contemplen en tots els programes oficials de vigilància, control, lluita i eradicació de les malalties de bestiar que s’estan duent a terme a Catalunya.

Principalment, els anàlisis dins del programa de lluita de la malaltia de l’Aujeszky per al bestiar porcí i la brucel•losi pel boví han estat els més nombrosos en el 2006.

12 de febrer de 2007