El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural considera que ha tingut una reacció ràpida davant les reivindicacions del sector cítric de Catalunya, i ho demostra el fet que s’està treballant en diferents actuacions com ara la retirada de cítrics. Fins el moment, el sector només ha retirat prop de 500.000 Kg. de mandarina, que representen el 54% del total que es va retirar en la campanya passada. “Encara hi ha molt de marge”, ha dit Bertran, “ja que a nivell de tot l’Estat es poden retirar fins a 100.000 tones de cítrics i el termini per sol•licitar-les no s’exhaureix fins el proper dia 1 d’abril”. Paral•lelament, el DAR està preparant una ordre que autoritzaria la retirada “en camp”, és a dir, la retirada dels cítrics que hagin pogut quedar a les parcel•les sense recol•lectar per part d’aquells productors als que no els hagi estat possible la retirada via de les organitzacions professionals, OPFH.
Pel que fa als lliuraments de cítrics a la indústria de transformació, el DAR també ha fomentat la utilització d’aquesta via i, com en el cas de les retirades, encara hi ha marge per continuar enviant quantitats importants de producció a les indústries transformadores. A més, el DAR participa en la recerca de més solucions, com ara l’Ordre que ha publicat el MAPA, en la que s’allarga el termini per a la presentació de contractes a la indústria de transformació. En aquest punt, fins el moment s’han contractat un total de 75.570.000 Kg., que, a dos mesos per tancar la campanya, representen un 54,6% més que la passada campanya.
Catalunya representa el 3% de la superfície i de la producció estatal, i en concret, la producció s’eleva a 200.000 tones que es concentren, bàsicament, al Baix Ebre i el Montsià.
21 de febrer de 2007