El conseller d’Agricultura, Acció Rural i Alimentació, Joaquim Llena, ha presidit aquest matí el Consell Assessor de l’Institut Català de la Vinya i el Vi amb el principal punt de l’ordre del dia la signatura d’un manifest perquè el Ministeri de Sanitat modifiqui l’avantprojecte de llei per a la protecció de la salut i la prevenció del consum de begudes alcohòliques per a menors.

Llena ha explicat que “aquesta reunió ha tingut com a principal objectiu consensuar una postura entre sector i administració pel consum responsable del vi i per demanar la no inclusió del vi en la llei de Sanitat”. També ha anunciat que es s’enviarà el manifest al Ministeri de Sanitat.

Així doncs, les 12 Denominacions d’Origen Catalanes, Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió Vinícola del Penedès, Associació Vinícola Catalana, l’Institut Català de Sant Isidre, JARC i ASAJA han signat un manifest que contempla la exclusió del vi en la llei que prepara el Ministeri de Sanitat.

El manifest també inclou la petició del sector de què el sector vitivinícola català i l’administració liderin diferents accions per tal de promoure el foment i l’educació del consum responsable de vins i caves. Tal i com ha volgut apreciar el conseller Llena, “estem d’acord en què cal lluitar contra el consum de begudes alcohòliques dels menors” i que cal una promoció per a l’adquisició d’hàbits saludables.

Tot i això, Llena remarca que “volem manifestar la nostra oposició al tractament que se li dóna al vi, molt lluny del tractament que la Llei espanyola del vi el defineix com un aliment de la dieta Mediterrània”

Pla d’actuacions INCAVI 2007

El Consell Assessor també ha servit per anunciar el Pla d’actuacions de l’INCAVI previst per aquest 2007. Així doncs Llena ha anunciat que “el quart trimestre del 2007 es traslladarà la seu de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès, que se seguirà treballant en el Centre d’Interpretació del Vi de Falset i que l’Escola d’Espiells esdevindrà el Centre Tecnològic del Cava amb la voluntat d’esdevenir un centre de referència pel sector”.

D’altra banda, també s’incidirà en la promoció del vi de qualitat elaborat a Catalunya i de diferents accions comunicatives que es duran a terme amb l’objectiu de potenciar el valor del vi com a producte de gran estigma social i educar en el consum des de tots els vessants que componen la cultura del vi (enoturisme, gastronomia, salut,...).

14 de febrer de 2007