El Secretari General del DAR, Jordi Bertran, ha presentat avui a Prades el projecte de condicionament i millora de diversos camins als termes municipals de Prades i Porrera.

El projecte engloba l’arranjament del camí de la Garranxa (Porrera) i el camí del Coll de Cabrers i el camí del Coll de Rossinyols (Prades). Es tracte de camins rurals utilitzats per accés a finques agrícoles i alguns d’ells donen accés a nuclis de població habitats.

Segons ha explicat Bertran “l’arranjament es realitzarà respectant el traçat actual amb la millora d’algunes corbes, amb excepció del camí del Coll de Rossinyol on en l’últim tram es modificarà el traçat per millorar les actuals corbes”.

La situació actual dels camins és la següent:

Camí de Garranxa: El camí parteix del casc urbà de Porrera, abans de la carretera de la Venta del Pubill i arriba al peu de la Venta o Mas d’en Pubill. El tram de camí que es preveu realitzar l’actuació són els primers 2.709,2 metres. És un camí de terra amb trams formigonats, l’amplada mitja del qual és de 3 metres.

Camí del Coll de Cabrers: El camí parteix de la intersecció del camí dels Closos amb el camí dels Molinets i finalitza al Coll de Cabrers. La longitud del camí a actuar és de 1.287,6 metres i té una amplada mitja de 2,8 metres.

Camí del Coll de Rossinyols: El camí s’inicia on s’acaba el camí asfaltat que arriba a la Cooperativa agrícola en el casc urbà de Prades, passa pel Coll de Rossinyols fins el camí de Vilanova de Prades. La longitud del camí a actuar és de 1.663 metres i té una amplada mitjana de 2,8 metres.

La llargada total dels camins en conjunt és de 5,66 quilòmetres, dels quals 2,7 corresponen al terme municipal de Porrera i els 2,96 quilòmetres restants al terme municipal de Prades. L’actuació compta amb una inversió per part del DAR de 458.339,40 euros.

D’altra banda el Secretari General del DAR ha visitat les obres de millora del camí de l’Abellera, finalitzades durant la tardor del 2006 i amb una inversió de 163.000 euros.

El camí neix a un quilòmetre de Prades sortint per la carretera T-701 Prades-Ulldemolins. Té una longitud de 1,565 quilòmetres, amb una amplada abans de l’actuació de 2,30 metres de mitjana. El ferm era de llosa de formigó de 10-15 centímetres de gruix, assentada sobre terreny natural, sense disposar de cap tipus d’obra civil, quant a formació de cunetes o drenatges. Aquesta llosa es trobava en mal estat, presentant esquerdes generals i trencaments importants en alguns punts, atès l’ús prolongat i l’envelliment del paviment del camí i també la presència d’arrels de pins propers. No obstant, és un camí força transitat durant tot l’any, ja que és l’accés tant a l’Ermita de la Verge de l’Abellera, com als boscos de les muntanyes de Prades.

Tal i com ha explicat Bertran, “amb aquesta actuació el DAR pretenia millorar la transitivitat, seguretat i comoditat dels usuaris habituals del nucli de Prades i de la zona d’influència”.

El Secretari General també ha explicat que en conjunt, el DAR ha arranjat al terme municipal de Prades un total de 4,5 quilòmetres, la qual cosa ha suposat una inversió de 458.000 euros.

En el transcurs de la presentació del projecte de millora Bertran ha afirmat que “un element cabdal per garantir l’equilibri territorial passa per garantir i millorar les infraestructures bàsiques del medi rural”.

En aquest context, el DAR com a departament de l’acció rural vol donar prioritat al Pla de Camins continuant amb l’aposta feta a l’anterior legislatura. Segons Bertran “ens agradaria assegurar als Ajuntaments i Consells Comarcals no només l’execució, sinó també el manteniment d’alguns d’aquests camins”. “El nostre objectiu és poder realitzar actuacions en benefici d’uns 1.000 quilòmetres de la xarxa de camins municipals durant aquesta legislatura”, ha afegit Bertran.

27 d’abril de 2007