La Secretaria de Joventut obrirà demà el termini d'inscripcions als camps de treball, organitzats per associacions educatives juvenils, organismes de joventut de comunitats autònomes de l'estat espanyol i associacions internacionals.

Els camps de treball són activitats amb finalitat educativa fetes per un grup de joves durant el temps de vacances. Es duu a terme un treball desinteressat en un projecte de dimensió social ajudant a persones, protegint la natura, restaurant edificacions d’interès, etc. L’allotjament pot ser en una casa colònies, en tendes de campanya o en instal•lacions habilitades expressament, properes al lloc on es fa el servei.

L’oferta de camps de treball permet escollir entre activitats organitzades a Catalunya i fora de Catalunya, a prop de 40 països, en els quals participen joves catalans i d’altres procedències.

La inscripció als camps de treball a Catalunya i a les comunitats autònomes de l’estat espanyol es pot fer al telèfon 012, o al Portal Jove, el web de la Secretaria General de Joventut (www.gencat.cat /joventut/activitats).

L'entitat coordinadora i responsable de les inscripcions i els camps de treball d'intercanvi internacional és la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT). Aquesta plataforma d’entitats ha estat creada per Cruc, Fundació Pere Tarrés, Fundació Escolta Josep Carol i RAI amb l’objectiu de coordinar els camps de treball. Les inscripcions es poden fer al web www.cocat.org

Camps de treball  a Catalunya

Aquests camps han estat organitzats per les associacions educatives juvenils, amb el suport de la Secretaria de Joventut. En alguns d’aquests camps de treball hi participen exclusivament joves catalans i en d’altres també hi participen, a més, joves d’altres procedències.

Camps de treball a Catalunya d’intercanvi amb participants catalans (33 camps):

Alguns camps destacats són “La ruta de l’aigua”, que proposa als participants treballar per a la recuperació de la Font de a Mare al costat del barri de l’Estació de Sant Joan de les Abadesses i “Barrancs i molins”, a Tremp, que consistirà en l’arranjament de camins, senders. Els participants recuperaran també les restes de patrimoni històric que encara es conserven,  com el molí fariner, el pont romànic o l'ermita.

Camps de treball a Catalunya amb participants catalans i d’altres procedències (8 camps):

Entre els més destacats hi ha el camp de treball “Castell de Sant Maurici”, que planteja actuacions de recuperació del castell i la capella annexa, o “El Montsec et vol”, que proposa actuacions de recuperació del patrimoni cultural de l'Ametlla del Montsec i Àger.

Camps de treball d’intercanvi (2.250 camps)

Els camps de treball d’intercanvi són aquells que es realitzen fora de Catalunya. Els joves catalans que hi participin s’integraran, en el lloc de realització, en un grup format per joves de diverses procedències, amb els quals conviuran durant l’estada.

Els camps de treball d’intercanvi a les comunitats autònomes de l’estat espanyol es duran a terme a Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella la Manxa, Castella Lleó, Extremadura, Illes Balears, la Rioja, Madrid, Navarra, Galícia, Melilla, Múrcia, País Basc i el País Valencià.

També se’n realitzaran a Alemanya, Armènia, Bèlgica, Bielorússia, Corea, Dinamarca, Eslovàquia, Estats Units, Estònia, Finlàndia, França, Gal•les, Grècia, Holanda, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Japó, Lituània, Letònia Marroc, Mèxic, Mongòlia, Polònia, Quebec, Regne Unit, Rússia, Sèrbia, Suïssa, Tailandia, Turquia, Txèquia i Ucraïna.