El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, assistirà a l’ofrena floral al monument als deportats i les deportades de l’antic camp de concentració de Mauthausen (Àustria), que tindrà lloc aquest diumenge 6 de maig dins dels actes commemoratius del 62è aniversari de l’alliberament del camp.

A més de la delegació de la Secretaria de Joventut, també viatja a Mauthausen un representant de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Secretaria de Relacions Institucionals i Participació, així com diferents representants de l’associació Amical de Mauthausen, que agrupa supervivents dels camps d’extermini i familiars de les deportades i deportats espanyols.

Per tercer any consecutiu també viatjaran a Mauthausen estudiants de secundària de tres instituts catalans, amb el suport de la Secretaria de Joventut, del Departament d’Acció Social i Ciutadania, i de la Direcció General de Memòria Democràtica, del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació.

El camp de concentració de Mauthausen

Mauthausen va ser classificat com un camp d’extermini a través dels treballs forçats. Construït a la petita ciutat de Mauthausen (al nord d’Àustria) prop d’una pedrera de granit, entre agost de 1938 i el maig de 1945 uns 200.000 presoners van patir en aquest camp les condicions inhumanes d’internament i els mètodes de tortura de les SS.

Més de la meitat de presoners no va poder sobreviure i va morir per fatiga extrema provocada per l’explotació de la mà d’obra, epidèmies, tortures sistemàtiques, afusellaments i cambres de gas. Es calcula que uns 10.000 deportats eren republicans espanyols. Uns 6.000 hi van perdre la vida.

 Avui el camp de Mauthausen acull un Memorial per mantenir viu el record de la barbàrie comesa al camp i traslladar-lo a les futures generacions. L’antic camp es pot visitar i conserva moltes de les edificacions originals amb la voluntat de no oblidar aquells fets i evitar que es repeteixin.

4 de maig de 2007