L’Institut Català de les Dones organitza dimecres, 15 de febrer, un acte d’homenatge a les 12 fotògrafes l’obra de les quals es recupera a l’exposició “Fotògrafes Pioneres de Catalunya” . Marta Selva, presidenta de l’Institut Català de les Dones, presidirà l’acte que tindrà lloc al Palau Robert, Centre d’Informació de Catalunya (passeig de Gràcia, 107) a les 19.30 hores, a la Sala Gran de les Cotxeres.

En l’homenatge participaran la fotògrafa Colita i la historiadora Mary Nash, comissàries de l’exposició “Fotògrafes pioneres a Catalunya”; Melcior Teixidor, de l’Arxiu d’Imatges d’Olot i Josep Closa, de l’Arxiu Fotogràfic de Catalunya. A més, l’acte comptarà amb la intervenció de Carme García de Ferrando i Roser Martínez Rochina, dues de les 12 fotògrafes l’obra de les quals s’ha recuperat a través d’aquesta exposició. “Fotògrafes pioneres de Catalunya” reconstrueix les biografies de les autores i recupera el treball de les dones que es van dedicar de forma sistemàtica a la fotografia abans de la coneguda generació contemporània de fotògrafes professionals catalanes, que es van iniciar en aquest camp els anys seixanta.

La mostra ha estat organitzada per l’Institut Català de les Dones i la Direcció General de Difusió Corporativa, del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

La recuperació i visibilització de la tasca, desconeguda fins ara, de les pioneres de la fotografia a Catalunya suposa un pas més en l’objectiu d’impulsar tot un conjunt de transformacions culturals encaminades a incorporar en tots els àmbits socials el reconeixement de les experiències de les dones, així com avançar en la construcció de nous referents que tinguin en compte les aportacions significatives de les dones en els llenguatges artístics.

En el marc d’aquesta recuperació de la memòria, les dones fotògrafes juguen un paper fonamental. Per una banda, com a a transgressores, ja que totes elles van haver de superar les restriccions socials per obrir-se camí en un univers exclusivament masculí. I, per altra, com a testimonis d’una visió particular de la societat, que trobem plasmada en les seves imatges, trencadores dels models tradicionals i hegemònics anteriors.

Les 12 fotògrafes catalanes l’obra de les quals s’ha recuperat a través d’aquesta exposició són Anaïs Napoleón, Dolores Gil de Pardo, Carme Gotarde Camps, Maria Serradell Sureda, Madroñita Andreu, Montserrat Vidal i Barraquer, Carme García de Ferrando, Rosa Szücs de Truñó, Roser Oromí Dalmau, Roser Martínez Rochina, Montserrat Sagarra i Joana Biarnés.

L’exposició es podrà veure fins el 28 de febrer a la segona planta del Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107). Els horaris de visita de l’exposició són de dilluns a dissabte, de 10 a 19 hores, i diumenges i festius, de 10 a 14.30 hores.