El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, acompanyat del director de Turisme Juvenil de Catalunya, Julià Fernández, ha presentat aquest matí en roda de premsa el programa “L’estiu és teu!”, que permetrà a nens i nenes de 5 a 16 anys participar en estades als albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) durant les vacances d’estiu.

Una de les novetats més importants d’aquest any és que l’oferta s’adapta totalment a les demandes i necessitats dels usuaris. Això ha estat possible gràcies al sistema de preinscripció que va entrar en funcionament al 2006, que garanteix la igualtat d’oportunitats entre les famílies interessades en què les seves filles i fills participin en el programa “L’estiu és teu!” i ha fet possible comptabilitzar totes les peticions i necessitats dels usuaris.

En conseqüència, enguany s’ofereix un 23,7% més de places que al 2006, i s’han augmentat en gairebé un 62% les places en les estades d’idiomes per a nens d’entre 5 i 7 anys. Altres estades que han augmentat sensiblement l’oferta són les combinades d’idiomes i esportives (amb un increment del 29%) i les estades d’idiomes (amb un increment del 28%), que són les que concentren el gruix de participants a “L’estiu és teu!” (5.900 places ofertades, que suposa el 63% del total).

9.315 places per a estades a albergs de Xanascat

Enguany, el programa “L’estiu és teu!”, organitzat per la Secretaria de Joventut a través de Turisme Juvenil de Catalunya (Tujuca, SA), ofereix 9.315 places, 1.787 més que les ocupades l’any passat.

L’assignació de les places es realitzarà a través de sorteig davant notari, amb l’objectiu de preservar el criteri d’igualtat d’oportunitat entre els nois i noies interessats.

Les persones que vulguin participar en el programa s’hi podran preinscriure al llarg de vint-i-dos dies, des del 26 de febrer i fins al 19 de març, durant les 24 hores, mitjançant internet (www.xanascat.cat) i el telèfon d’atenció ciutadana 012 durant les 24 hores del dia. El període de preinscripció s’ha allargat 4 dies respecte l’any passat.

En el moment de formalitzar la preinscripció, en la qual es podrà sol·licitar fins a un màxim de cinc preferències, s’adjudicarà automàticament als participants un número concret, que serà la referència per al sorteig davant de notari, que es realitzarà el 22 de març. Posteriorment, es procedirà també a l’assignació de les places de manera automàtica.

Tipus d’estada, albergs, torns i preus

El programa “L’estiu és teu!”, que es porta a terme a 26 albergs de Xanascat, inclou sis tipus d’estades:

  • Idiomes (9-16 anys), que integren els nens i joves en un ambient on predomina la llengua estrangera que volen aprendre, l’anglès, el francès o l’alemany (3.170 places)
  • Idiomes (5-7 anys), que integren els infants en un ambient on predomina la llengua estrangera que volen aprendre, l’anglès (380 places)
  • Multiesportives, que combinen diverses activitats d’esports d’aventura (1.665 places)
  • Combinat d’idiomes-multiesportives, que intercalen l’esport amb l’aprenentatge de l’anglès (2.730 places)
  • Esportives (8-16 anys), que promouen la pràctica i el perfeccionament de la tècnica en esports convencionals: futbol, bàsquet i handbol (640 places)
  • Música (7-16 anys), que s’adrecen als nens i les nenes, amb coneixements musicals, que vulguin conèixer amb més profunditat el món dels instruments (550 places)
  • Informàtica (8-16 anys), que aprofundeixen en l’àmbit de la informàtica i les noves tecnologies (180 places)

Les estades es desenvoluparan durant els mesos de juliol, agost i setembre en 120 torns (7 més que l’any passat). En concret, s’ofereixen 43 estades d’idiomes, 30 estades combinades d’idiomes-multiesportives, 19 estades multiesportives, 17 estades de música, 8 estades esportives i 3 estades d’informàtica. Totes es duran a terme en 26 albergs juvenils. Els preus de les estades varien entre 371 € i 576 €.

A més de les classes instructives segons el tema principal, durant les estades els infants i joves participaran també en activitats diverses, com són excursions, tallers, gimcanes, jocs de nit, etc.

Pla de seguretat

Durant les estades de 2006 es va implantar un pla de seguretat integral pilot, que, després dels bons resultats obtinguts, s'aplicarà de manera definitiva aquest any. L’objectiu és garantir la diversió de tots els participants de manera segura i educativa.

En aquest sentit, els monitors i responsables pedagògics de l’estada realitzen un treball previ de prevenció de riscos i accidents, tenint presents els factors de possible risc que es troben vinculats a l’activitat: l’entorn (la meteorologia, la zona de pràctica de l’activitat, el domini del medi), la tecnologia (equipament, material, instal·lacions) i els participants (l’adaptació i els coneixements socioafectius, motrius i cognitius). D’altra banda, totes les activitats que duen a terme pels participants són comunicades prèviament als serveis d’emergència i salvament més pròxims.

23 de febrer de 2007