El conseller de la Presidència, Política Territorial i Obres Públiques i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, acompanyat de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, ha inaugurat avui les noves intal.lacions de l’Institut Català de les Dones (ICD) a l’edifici de la plaça Pere Coromines 1, al barri del Raval de Barcelona.
La nova seu concentra tots els serveis d’atenció al públic d’aquest organisme encarregat de les polítiques de dones. En concret es tracta de l’Oficina d’informació de Barcelona, un servei presencial d’assessorament jurídic i un altre d’atenció psicològica, així com el Centre de documentació i els serveis administratius.
Les noves intal·lacions permeten tenir més espai per als serveis que actualment ofereix l’Institut Català de les Dones, així com la seva ampliació, i suposa una considerable millora pel que fa a l’accessibilitat de la ciutadania, gràcies a què es troba en una zona molt cèntrica, amb bones comunicacions i gaudeix d’un accés directe a peu pla.
Aquest local, que darrerament havia estat ocupat per l’Escola Professional de la Dona de la Diputació de Barcelona, consisteix en prop de 2.700m2, distribuïts en tres plantes, a la part baixa d’un edifici que hi ha entre la plaça Pere Coromines i la plaça Pieyre de Mandiargues. Al mateix edifici també s’han traslladat alguns serveis de l’Àrea d’Història i Pensament Contemporani, que ocupa més de 500m2 amb la biblioteca de Presidència, el Centre d’Història Contemporània, el Centre d’estudis de temes contemporanis i el punt d’informació als expresos polítics, i de les fosses de la Guerra Civil.
Un dels serveis de l’Institut Català de les Dones que més es beneficia del canvi d’ubicació és el Centre de documentació, que conté un important fons d’estudis sobre dones i una àmplia selecció documental sobre l’evolució de les polítiques públiques de dones, al costat de les principals obres de la creació literària femenina i del pensament feminista. El nou local permetrà que aquest fons creixi i fomentarà una major dinamització, ja que ara serà més visible, i gaudirà de millors comunicacions i condicions per realitzar-hi consultes.
Des de l’any 1995 l’Institut Català de les Dones havia estat situat en un entresòl, propietat de la Generalitat de Catalunya, d’un immoble d’habitatges al carrer de Viladomat, 319. També disposava d’una sala polivalent al mateix carrer (Viladomat, 271) . Per a l’adquisició de les noves instal·lacions no ha calgut fer cap inversió immobiliària, ja que la Generalitat ha realitzat una permuta d’aquests dos locals de propietat. L’adaptació del local i la seva remodelació ha suposat una inversió de 791.803,24 €.
Amb motiu de la inauguració es podran visitar dins el nou equipament les exposicions “Dones sindicalistes”, amb notes biogràfiques i fotografies de dones precursores en la lluita per als drets de les dones, i “Federica Montseny 1905-1994”, amb imatges i textos que il·lustren la biografia i les diverses facetes d’aquesta capdavantera de la lluita social i ferma defensora dels drets de les dones. En concret, “Dones sindicalistes” explica la vida de les següents dones: - Isabel Vila Pujol (Calonge, 1843 - Sabadell, 1896) - Francesca Saperas Miró (Barcelona, 1851-1933) - Teresa Claramunt Creus (Sabadell, 1862-Barcelona, 1931) - Llibertat Ródenas Rodríguez (Xera, 1892 - Mèxic, 1970) - Lola Iturbe Arizcuri (Barcelona, 1902 - Gijón, 1990) - Frederica Montseny Mañé (Madrid, 1905 - Tolouse, 1994) - Margalida Roig Colomer (Eivissa, 1908 - 1956) - Amèlia Jover Velasco (Cullera, 1910 - París, 1997) - Dolors Piera Llobera (Puigverd d’Agramunt, 1910 - Santiago de Xile, 2000) - Lina Ódena García (Barcelona, 1911 - Iznalloz, 1936) - Aurora Picornell Femenías (Palma, 1912 - Porreres, 1937) - Maria Manonelles Riera (Mollerussa, 1913 - Conflent-Coflans, 2004)
Aquesta exposició dedicada a les dones sindicalistes respon a un afany de contribuir a la construcció d’una genealogia femenina que doni a conèixer figures destacades de la nostra història, omplint el buit existent en el coneixement del nostre propi passat i en el reconeixement del nostre protagonisme com a protagonistes de les transformacions socials.
A part dels serveis ubicats ara al Raval, l’ICD compta amb una xarxa d’oficines d’informació ubicades a Tortosa, Lleida, Tarragona i Girona, i un servei telefònic, la Línia d’atenció a les dones en situació de violència, gratuït i confidencial, que atén les demandes relacionades amb situacions de violències contra les dones. L’Institut Català de les Dones és un organisme del departament de la Presidència que dissenya, impulsa, coordina, i avalua les polítiques de dones del Govern de la Generalitat. Aquestes polítiques es troben recollides en el V Pla d’Acció i desenvolupament de les polítiques de dones a Catalunya (2005-2007), i es concreten en 6 eixos, que recullen 95 objectius i un total de 519 mesures i 961 actuacions. L’eix 6 d’aquest Pla és el Programa per a l’abordatge integral de les violències contra les dones.
L’ICD també ofereix suport a l’associacionisme femení, per la qual cosa convoca ajuts, acull el Consell Nacional de Dones de Catalunya i gestiona una guia d’associacions i entitats de dones. Recentment també ha endegat una línia de treball i suport a les polítiques de dones que desenvolupen els ens locals, que ja es va concretar l’any 2005 amb la signatura de 117 convenis de cooperació.
Finalment, destacar que l’ICD també realitza:
• una tasca de divulgació de la memòria històrica de les dones a través de publicacions i d’exposicions itinerants
• activitats formatives adreçades a les associacions de dones, al personal de l’administració local i de la Generalitat, les AMPA, etc;
• ajuts a treballs d’investigació o docència d’universitats, i ofereix beques per a treballs d’investigació, i a l’edició i difusió de publicacions
• actes i jornades
Per a més informació: www.gencat.cat/icdones
17 de maig de 2006