El director general de Justícia Juvenil, Josep Font i el director del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Joan Xirau van inaugurar ahir la primera jornada de bones pràctiques destinada als mediadors de justícia juvenil que treballen a Catalunya.

Durant la jornada, la investigadora del Fòrum Europeu de Justícia Restaurativa, Clara Casado, va pronunciar la ponència La Justícia Restaurativa: Diferents Alternatives a Europa. Tot seguit, es va celebrar una taula rodona on es van tractar diversos temes com ara La prevenció i la mediació comunitària a càrrec d’Anna Nogueras, mediadora del Departament de Justícia o Reflexions entorn el rol de mediador en l’àmbit de la justícia juvenil, a càrrec de Mònica Díaz; Rosa Mª Martínez i Núria Móra, mediadores del Servei de Mediació i Assessorament Tècnics (SMAT) de la direcció general de Justícia Juvenil; Dubtes i Reflexions al voltant d’un cas de violència intrafamiliar, a càrrec Lídia Ayora, coordinadora de l’Equip 4 del SMAT i Cristina García, mediadora de l’SMAT. El darrer tema que va tancar la taula, a càrrec de Esther Amat i Pepi Delgado, Mediadores de l’SMAT, va ser la Restitució a les Víctimes.

La cloenda de la jornada va ser a càrrec del secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle.

La mediació en la justícia juvenil

La mediació en la justícia juvenil es presenta com una eina essencial per afavorir la participació activa del menor i de la víctima i, per la gestió i resolució constructiva del conflicte.

En aquesta mediació, s’han de tenir en compte els interessos de les parts, aconseguir la reparació efectiva del dany sofert per la víctima i la responsabilització del menor o jove en relació amb la seva conducta, amb els fets i amb les seves conseqüències.

La Direcció General de Justícia Juvenil insereix el Programa de mediació i reparació dins d’un model de justícia juvenil que veu el menor o jove infractor amb capacitat per afrontar la responsabilitat de les seves accions i de les seves conseqüències, a qui és necessari confrontar amb les normes socials, tot respectant els seus drets i garanties.