Més de 170 professionals, experts i representants de diversos sectors socials han participat aquest dimecres 13 de juny en la Jornada de Recerca i Immigració organitzada per la Secretaria per a la Immigració i la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Durant el transcurs de l'acte, que s'ha celebrat a l'IEC, s'han donat a conèixer els resultats preliminars dels estudis que van obtenir finançament del Govern el 2005, a través de la primera convocatòria d'ajuts a la recerca i la formació en l'àmbit de la immigració. En concret, es tracta de 12 projectes que inclouen des de l'ànalisi de les noves necessitats socioeducatives que deriven de l'arribada d'alumnes nouvinguts fins a l'associacionisme de les persones immigrades a Catalunya. Així mateix, s'han exposat les primeres conclusions de recerques relacionades amb l'ús dels serveis públics, l'aplicació de models lingüístics, l'àmbit judicial i la immigració o l'exclusió en determinats locals d'oci nocturn.

Els dotze ponents que han intervingut són de quatre universitats catalanes (Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat de Lleida). Les recerques tenen voluntat diagnòstica i aporten propostes d'intervenció per part de l'Administració pública catalana des de diverses àrees de coneixement com l'Educació, la Sociologia, la Salut, la Llengua o l’Antropologia.

La Secretaria per a la Immigració i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) col·laboren des de l’any 2005 en la convocatòria d’ajuts a la formació i la recerca en l’àmbit de la immigració. En la convocatòria de 2006 es van presentar 19 grups i en la del 2007 encara no se sap, perquè es publicarà el juliol i el termini de presentació s’allargarà fins al 20 de setembre. Amb tot, s’espera un important increment, ja que el Govern ha augmentat de 180.000 euros el 2006 a 320.000 enguany l’import destinat a aquesta convocatòria.

Pel que fa a la convocatòria d’ajuts de 2007, el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, ha anunciat que “es prioritzaran els projectes de recerca que investiguin en la línia de les prioritats polítiques de la Generalitat”. Per exemple, ha destacat la inserció laboral de les dones i els joves que arriben per reagrupament familiar. La immigració familiar, ha afegit, “és un fenomen molt recent, però serà més important en els propers anys. Ha de ser també una prioritat de recerca”.

Amorós ha assegurat que “una de les nostres grans prioritats és aconseguir que la població femenina immigrada, majoritàriament arribada per reagrupament familiar, pugui entrar al mercat laboral. Sobretot tenint en compte que aquest 2007 serà probablement el primer any en què tindrem més immigració familiar que laboral. Preveure aquesta inserció laboral és molt important per combatre l’economia submergida”.

Altres línies prioritàries pel Govern són l’acomodació de les persones immigrades a la societat. “Hi ha un àmbit molt ampli a cobrir que passa per un coneixement més precís de l’origen de les persones immigrades que viuen a Catalunya. Conèixer d’on venen exactament és molt més important que saber tan sols la seva nacionalitat, penso per exemple en el cas dels ciutadans que provenen de Xina”, ha afegit. També es fomentaran les xarxes de recerca amb altres països que comparteixen realitats i tenen certes similituds amb Catalunya com Flandes, Escòcia o el Quebec.

La comissionada d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Blanca Palmada, ha participat també a les jornades i ha destacat que el més “prometedor” és el treball conjunt dels investigadors amb els agents que estan treballant directament en l'àmbit de la immigració. De fet, aquest és un dels criteris que es valora alhora de donar els ajuts, és a dir, que el projecte compti amb agents socials que hi participin i que es doni molta interacció amb aquests agents i les persones immigrades. Palmada ha recordat que en aquest tipus de convocatòria convergeixen dos grans futurs pactes: el Pacte Nacional de Recerca i el Pacte Nacional per a la Immigració.