El secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle i el director del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Joan Xirau han inaugurat aquest matí la Jornada de Prevenció Comunitària amb l'objectiu de conèixer i reflexionar sobre els diferents plans de prevenció i intercanviar experiències entre els professionals de les administracions locals i de la Generalitat de Catalunya.

Durant la jornada, que ha estat presentada i moderada pel coordinador de programes del Servei de Mediació i Assessorament Tècnic, José Dapena, s’han tractat els temes següents: la mediació comunitària, una eina per a la convivència; els plans de prevenció en els diferents departaments de la Generalitat, així com els plans de prevenció de les violències, el programa de convivència i mediació als centres escolars, les aules d’acollida i els plans educatius d’entorn.

D’altra banda, també s’ha debatut sobre les experiències de prevenció i mediació als municipis: el Pla de prevenció a Santa Coloma de Farners; el Programa de mediació i resolució de conflictes a Palafrugell; la mediació comunitària al Prat del Llobregat, i, les experiències de mediació en població jove, com a tema que ha tancat la jornada.

El director general de Justícia Juvenil, Josep Font, que ha estat l’encarregat de cloure la jornada, ha manifestat el compromís del Departament a consolidar aquest projecte amb l’objectiu d\'incrementar i donar suport als plans de prevenció i mediació que s’impulsin des de les administracions locals.

Aquesta jornada culmina un procés iniciat  fa dos anys per la Direcció General de Justícia Juvenil de suport als municipis en les gestions de conflictes protagonitzats per menors, mitjançant el desplegament de plans de prevenció comunitària i mediació. El balanç d’aquest període consisteix en el suport a 24 municipis i la realització de 11 cursos amb més de 200 participants.

A la jornada hi ha assistit diversos professionals i responsables dels serveis municipals i de la Generalitat: regidors, mediadors, policies municipals, mossos d’esquadra, educadors, treballadors socials, psicòlegs.