A causa de l’augment de les mesures penals alternatives i els treballs en benefici de la comunitat en els darrers dos anys, el Departament de Justícia ha hagut d’incrementar els professionals que treballen en aquest àmbit a totes les comarques catalanes: en concret, a la seu de Terrassa, hi treballen 6 professionals.
Les mesures penals alternatives Les mesures penals alternatives s’articulen entorn als supòsits previstos al Codi penal de 1995, com a acords judicials que permeten donar una resposta als fets delictius d’una manera menys aflictiva que l’internament, atesa l’orientació reeducativa i de reinserció social establerta a la Constitució. Amb plena salvaguarda dels drets de les víctimes, aquestes mesures permeten l’infractor conciliar el règim penal a què s’han de sotmetre amb la seva vida familiar, laboral i social.
L’any 2006, al Vallès Occidental es van imposar un total de 305 mesures penals alternatives (oficiades pel jutge) a persones residents en aquesta comarca, cosa que suposa el 9% del total de la demarcació de Barcelona. D’altra banda, l’any passat es van fer un total de 516 intervencions (programes) aplicades a persones residents, cosa que suposa un 10% del total de la demarcació de Barcelona.
Pel que fa a tot Catalunya, l’any 2006 es van imposar un total de 5.019 mesures penals alternatives i es van fer 5.990 intervencions.
L’Institut de Reinserció Social IRES
L’Institut de Reinserció Social IRES es va constituir l’any 1969 com una associació sense ànim de lucre dedicada principalment a crear serveis d’atenció social, educativa i preventiva relacionats amb la reinserció i la integració social, i al juny de l’any passat es va constituir com a fundació.
L’activitat d’IRES es reparteix en quatre grans àmbits: acció social dins del sistema judicial; accions contra la violència familiar i de gènere; inclusió social; infància, joventut i família. Com a exemple d’aquesta activitat, hi ha els serveis de reinserció a persones empresonades i exempresonades, l’acció social de suport al sistema judicial, la prevenció i reeducació en medi obert amb equips d’educadors de carrer, l’atenció a la dona, als infants i als menors en risc, així com les iniciatives per afavorir-ne la inclusió laboral.
A l’acte d’inauguració, hi ha assistit també el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle; el director general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Jordi Samsó; el vicepresident de la Fundació Institut IRES, Oleguer Soldevila, i la seva directora, Montserrat Tohà.