Avui, dimecres 26 d’abril, es constitueix la primera Comissió delegada territorial de la Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social (CIRSO) a la demarcació de les Terres de l’Ebre, que estarà presidida pel director dels Serveis Territorials del Departament de Justícia, Federico Diego.

L’acte ha estat presentat pel delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvador, i ha comptat amb la presència del secretari de Serveis Penitenciaris i Justícia Juvenil, Albert Batlle, i del director dels Serveis Territorials de Justícia a les Terres de l’Ebre i president de la Comissió Delegada, Federico Diego.

A la demarcació de les Terres de l’Ebre actualment hi ha 200 adults i menors que compleixen mesures penals: 142 persones privades de llibertat en nou centres penitenciaris diferents i 26 amb mesures penals alternatives (treballs en benefici de la comunitat, mesures, obligacions), i 32 menors complint mesures judicials, dels quals quatre estan internats en diferents centres educatius dependents de la Direcció General de Justícia Juvenil.

La Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social (CIRSO), creada pel Decret 98/2005, és un òrgan col•legiat integrat per diferents institucions, que neix amb l’objectiu d’intensificar el nivell de coordinació de les diverses actuacions que duen a terme els departaments de la Generalitat i la resta d’administracions per potenciar els processos de reinserció social de persones menors, joves i adultes, subjectes a penes o mesures penals, i alhora implicar els representants d’altres organismes i entitats en la planificació i execució de polítiques actives en aquest camp.

La CIRSO funciona en ple, en comissió permanent i a través de comissions delegades territorials, la primera de les quals s’ha creat avui a la demarcació de les Terres de l’Ebre. El plenari de la CIRSO és presidit pel conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i en són vocals els titulars de la resta de departaments i institucions que en formen part.

La Comissió Interinstitucional dóna suport a polítiques educatives, culturals, de salut, d’habitatge, de benestar social, d’ocupació, de promoció econòmica, de dones i de protecció del medi ambient que possibiliten la reinserció social, i a la vegada permet obrir el sistema penitenciari i la justícia juvenil a la societat civil per fomentar una visió positiva  de l’execució penal, entesa com a servei públic.

Entre les principals funcions de la CIRSO destaquen la coordinació de totes aquelles actuacions que poden tenir incidència en el procés de rehabilitació de les persones sotmeses a mesures judicials; el desenvolupament d’una acció preventiva integral per part dels serveis socials comunitaris; la garantia de l’atenció sanitària i la intervenció especialitzada quan siguin necessàries; l’increment de l’oferta per a l’execució de mesures penals alternatives a la presó i la sensibilització del conjunt d’operadors i l’opinió pública respecte d’aquestes polítiques socials.

Per part de la Generalitat, integren la CIRSO els departaments de la Presidència, de Relacions Institucionals i Participació, de Justícia, d’Interior, d’Educació, de Cultura, de Salut, de Treball i Indústria, de Benestar i Família, de Medi Ambient i Habitatge, i de Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Per part de l’Administració de l’Estat, n’és membre la Delegació del Govern a Catalunya, i per part del món local, les diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC).

Membres de la Comissió delegada territorial de la CIRSO de les Terres de l’Ebre

Presidència

 Justícia: Federico Diego Espuny

Vocalies

 Delegat del Govern: Lluís Salvador Tenesa

 Federació de Municipis de Catalunya (FMC): Consol Cordero (Aj. de Tortosa)

 Associació Catalana de Municipis (ACMC): Joan Ramon Masip (Aj. d’Amposta)

 Vicepresident de la Diputació de Tarragona: Jaume Antich Balada

 Representant territorial de Joventut: Carles Pasqual i Montanyès

 Institut Català de la Dona: Lola Santacatalina Ubiedo

 Director territorial de Cultura: Antoni Sabaté i Ibarz

 Director territorial d’Educació: Xavier Vega i Castellví

 Director territorial de Salut: Ismael Roldán i Bermejo

 Director de Treball i Indústria: Jesús Fermí Andrés i Molins

 Cap de Servei de Benestar i Família: Màrius Pont Fandos

 Secretaria per a la Immigració: Assumpta Eixarch

 Director de Medi Ambient i Habitatge: Víctor Gimeno i Sanz

 CASP (Dep. de Justícia): Fèlix Natal Sarmiento

 Director territorial del CIRE: Manuel Revuelta Camuñas

 President del Consell C. del Baix Ebre: Ferran Bel i Accensi

 President del Consell C. del Montsià: Alfons Montserrat i Esteller

 Consell C. de la Ribera d’Ebre: Josep Solé i Arnal

 Consell Comarcal de la Terra Alta: F.X. Pallarès i Povill

 Ajuntament de Gandesa: Miguel José Aubà i Fleix

Secretaria:

 Justícia: Oriol Bonet & Forné Bort