L'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Juan Antonio Vázquez, i la directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall, han presentat avui, a l'Ajuntament de Sant Feliu, una Jornada de Mediació Familiar. La Jornada, dirigida als tècnics municipals i professionals vinculats a l'Ajuntament, ha servit per explicar els avantatges de la mediació familiar, aprofundir en el seu coneixement i facilitar la seva aproximació i accessibilitat als ciutadans de Sant Feliu de Llobregat, on actualment treballen 31 mediadors.

Aquesta sessió informativa s’ha dut a terme després que el passat 27 de febrer, el Ple municipal de l’Ajuntament de Sant Feliu va aprovar un conveni de col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya per a l’obertura del servei d’informació i orientació a la mediació familiar, vinculat als serveis socials municipals.

Un dels objectius d’aquest conveni és que l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, a través de l’Àrea de Serveis Personals i especialment dels Serveis Socials que gestiona i en col·laboració amb el Centre de Mediació Familiar de Catalunya, impulsi i difongui la mediació com a mètode pacífic de resolució de conflictes familiars a través dels punts d’informació sobre la mediació familiar, que s’han creat en virtut de l’esmentat conveni.

La mediació familiar a Catalunya

 A Catalunya, 7 de cada 10 parelles que demanen la mediació familiar arriben a un acord satisfactori per a les dues parts i, d’aquesta manera, eviten un procés judicial contenciós que pot agreujar més les diferències familiars.

La mediació familiar és una eina complementària a la via judicial molt útil per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari i que es porta a terme mitjançant la intervenció d’una tercera persona, el mediador, que és una peça clau en tot el procés. Aquest és designat per les parts o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.

La mediació familiar, la poden demanar les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i les que, sense ser-ho, tenen fills en comú, i, d’altra banda, les persones que tenen un conflicte per raó d’aliments o d’institucions tutelars.

Dades de mediació familiar

A Catalunya hi ha 1.447 mediadors familiars homologats pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya, 1.247 dels quals són actius i 200, inactius, entre especialistes dels camps de la psicologia, l’educació, el treball social, la pedagogia i el dret. Per demarcacions: A Barcelona hi ha 827 mediadors familiars. La distribució de despatxos, desglossada per partits judicials, és la següent: Arenys de Mar, 14; Badalona, 12; Barcelona, 581; Berga, 2; Cerdanyola del Vallès, 20; Cornellà de Llobregat, 5; Esplugues de Llobregat, 8; Gavà, 12; Granollers, 32; l’Hospitalet de Llobregat, 11; Igualada, 7; Manresa, 45; Martorell, 6; Mataró, 51; Mollet del Vallès, 25; el Prat de Llobregat, 4; Rubí, 18; Sabadell, 46; Sant Boi de Llobregat, 6; Sant Feliu de Llobregat, 31; Santa Coloma de Gramenet, 8; Terrassa, 51; Vic, 17; Vilafranca del Penedès, 6, i Vilanova i la Geltrú, 15. En total, hi ha 1.033 despatxos de mediadors.

A Tarragona hi ha 78 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Tarragona és la següent: a Falset, 3; a Reus, 27; a Tarragona, 52; a Valls, 8, i al Vendrell, 4. En total, hi ha 94 despatxos de mediadors.

A Lleida hi ha 104 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Lleida és la següent: a Balaguer, 10; a Cervera, 4; a Lleida, 96; a la Seu d’Urgell, 3; a Solsona, 3; a Tremp, 6, i a Vielha, 1. En total hi ha 123 despatxos de mediadors.

A Girona hi ha 173 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Girona és la següent: a la Bisbal d’Empordà, 10; a Blanes, 7; a Figueres, 43; a Girona, 136; a Olot, 10; a Puigcerdà, 2; a Ripoll, 1; a Sant Feliu de Guíxols, 7, i a Santa Coloma de Farners, 4. En total hi ha 220 despatxos de mediadors.

A les Terres de l’Ebre hi ha 65 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de les Terres de l’Ebre és la següent: a Amposta, 51; a Gandesa, 35, i a Tortosa, 50. En total, hi ha 136 despatxos de mediadors.

NOTA: S’ha de tenir en compte que alguns mediadors familiars poden tenir més d’un despatx en diferents partits judicials i també en diferents demarcacions. Per tant, el nombre de despatxos no coincideix amb el de persones mediadores.