Els jutges de pau. 150 anys al servei de la justícia és el títol del llibre que ha estat editat per l'Associació Catalana en Pro de la Justícia i el Cololegi d'Advocats de Tarragona. La seva publicació coincideix amb el XX aniversari de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia, que compta amb més de 550 jutges de pau afiliats de Catalunya.

És tracta d’un llibre on es recullen nombroses anècdotes, reflexions, curiositats, poemes i vivències que han viscut els jutges de pau catalans al llarg de l’exercici de la seva professió. Aquest llibre s’apropa a la figura del jutge de pau, un càrrec autèntic i entranyable, necessari i desconegut.

El llibre es pot adquirir al preu de 10 euros a l’Associació Catalana en Pro de la Justícia (acpj@acpj.cat)

Els jutges de pau

El jutge de pau és el primer esglaó de l'Administració de Justícia. Té competències en matèria penal (processos per faltes) i en matèria civil i de registre civil (naixements, filiacions, defuncions, matrimoni). Son homes i dones al servei dels seus veins, que amb sentit comú i bon criteri administren justícia.

Els jutges de pau són presents en 897 municipis de Catalunya. Són escollits pel ple de l'Ajuntament corresponent i el seu nomenament, per quatre anys, és a càrrec de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Tots els municipis que no tenen jutjat de primera instància i instrucció tenen un jutjat de pau.

El Departament de Justícia atorga subvencions als ajuntaments dels municipis de Catalunya on hi ha jutjat de pau per tal de sufragar les despeses de funcionament d’aquests òrgans judicials. La quantia de les subvencions s’atorga segons la xifra d’habitants, declarada oficial, de cadascun dels municipis.