Un grup de 216 aspirants a funcionaris del cos de tècnics especialistes de serveis penitenciaris han començat aquest matí, a l'Escola de Policia de Catalunya, el curs selectiu per poder treballar als centres penitenciaris catalans. Tots aquests alumnes ja han superat prèviament un procés d\'oposicions.

És la primera promoció de funcionaris que rebran una formació molt més acurada per poder exercir les funcions penitenciàries. El curs consta de dues parts: una teòrica de dos mesos, que es durà a terme a l’Escola de Policia, i una segona de pràctica, que es farà a l’interior dels centres penitenciaris.

Els alumnes hauran de superar dos mesos de formació teòrica i unes proves eliminatòries per passar a la fase pràctica. A l’Escola de Policia, els aspirants  seguiran un temari elaborat pels tècnics del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.

Entre altres matèries, s’impartiran classes sobre el marc legal penitenciari, la funció social de la institució penitenciària, els drets humans de les persones privades de llibertat, conceptes de seguretat penitenciària i també l’ús de mitjans coercitius i defensa personal per evitar casos extrems.

Un cop superat el curs a l’Escola de Policia, els alumnes passaran a una segona fase pràctica de dos mesos: el primer mes se’ls assignarà un tutor i visitaran diferents presons i, durant el segon, faran pràctiques dins d’un mateix centre penitenciari en una destinació concreta. Els aspirants que superin les dues fases formatives ja podran treballar en un establiment penitenciari.

En els propers tres anys, el Departament de Justícia continuarà convocant processos selectius amb els corresponents cursos de formació, ja que es necessiten uns 2.000 funcionaris més per posar en marxa els nous centres penitenciaris projectats fins al 2010. La propera edició d’aquest curs està prevista per al mes d’octubre.

A l’acte d’inauguració del curs, que ha tingut lloc aquest matí a l’Escola de Policia de Catalunya, hi han assistit, per part del Departament de Justícia: el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle; el director general de Recursos i Règim Penitenciari, Miquel Trepat; el director general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Jordi Samsó, i el director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Joan Xirau. Per part del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, hi eren presents el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, i el director de l’Escola de Policia de Catalunya, Carlos González.