El president Ernest Benach, acompanyat de la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha presidit la presentació de l'obra Les competències legislatives de la Generalitat de Catalunya en matèria de dret civil en la Segona República: precedents, textos i discursos. El llibre, que forma part de la col·lecció de textos jurídics que editen conjuntament el Parlament i el Departament de Justícia, és el volum número vint-i-vuit de la sèrie.

A més de la del president del Parlament i de la de la consellera de Justícia, a l’acte de presentació del llibre han intervingut el president del Comitè de Textos Jurídics Catalans, Josep M. Font, del coordinador del treball, Ferran Badosa, i de l’autor del llibre, Esteve Bosch. Bosch, doctor en dret, és professor titular de l’àrea de dret civil a la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili.

 El llibre analitza els precedents de la competència en dret civil de la Generalitat i busca les claus dels conflictes competencials que s’han generat amb l’Estat els darrers anys.

Les competències legislatives de la Generalitat de Catalunya en matèria de dret civil en la Segona República: precedents, textos i discursos

 Es tracta del primer volum dedicat al dret estatutari, que comprèn el període entre els anys 1931 i 1939. El llibre s’introdueix amb un prefaci i es divideix en dues parts ben diferenciades, una centrada en els antecedents i l’altra en la Segona República, i analitza, com ja expressa el seu títol, quines eren les competències de caràcter legislatiu de la Generalitat de Catalunya durant la Segona República en matèria de dret civil.

 L’estudi d’aquestes competències es realitza a partir de l’anàlisi teòric de l’abast de la competència de dret civil, en un recorregut per l’Estatut de Núria, la Constitució Espanyola de 1931 i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1932, a partir dels diferents textos normatius, avantprojectes, antecedents, dictàmens, ponències, discursos, conferències, debats parlamentaris i fins i tot, notes de premsa.