El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, acompanyat pel secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, ha visitat el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona (Model), en el marc de les activitats regulars i habituals de relació constant que manté, conjuntament amb els seus collaboradors, amb el sistema penitenciari de Catalunya.

Ribó i Batlle han coincidit a remarcar la seva preocupació per la massificació actual del Centre, que condiciona en gran mesura les tasques de rehabilitació i reinserció dels interns. Batlle ha afirmat que s’està treballant en la construcció de nous equipaments i, en aquest sentit, cal també una reflexió de la societat.

Quant a la necessitat de construir més centres penitenciaris, el Síndic ha demanat major conscienciació ciutadana i un pacte nacional de totes les parts implicades. Ha remarcat que calen més centres penitenciaris, centres més petits, més propers a les poblacions i distribuïts pel territori. El Síndic ha afegit que la ciutat de Barcelona ha de tenir també un centre penitenciari que ha de formar part d’aquesta coresponsabilitat social.

Per la seva part, el secretari de Serveis Penitenciaris ha destacat el Pla d’Equipaments Penitenciaris com un pla ambiciós, el primer d’ençà que es van assumir les competències en matèria penitenciària l’any 1984, que s’executarà  abans del 2010. També ha remarcat que el nou model de centre penitenciari impulsat pel Govern té la meitat del volum dels construits fins ara.

Albert Batlle ha coincidit amb el Síndic respecte a la importància que a Barcelona hi pugui haver un centre penitenciari de preventius i ha explicat que en aquest sentit, s’estan mantenint converses amb l’Ajuntament de Barcelona per revisar el conveni que es va signar l’any 2001.