El Departament de Justícia ha anunciat una convocatòria per a proveir quatre places de directores/directors de centres penitenciaris, una d’aquestes places es cobrirà per mitjà del sistema de promoció interna i la resta pel torn lliure. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del programa de modernització i ampliació del sistema penitenciari català.

Es tracta de cobrir les places directives dels següents centres penitenciaris:  Quatre Camins, a la Roca del Vallès; Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada; Ponent, a Lleida i Brians II a Sant Esteve Sesrovires.

El passat mes d’agost el govern va aprovar un Decret pel qual es determina l’estructura directiva dels centres penitenciaris. Aquest Decret pretén reforçar l’estructura de direcció dels centres penitenciaris i el rol dels seus directors.

Es vol obrir l’exercici del lloc de director tant a professionals del sistema com a professionals externs que s’hi vulguin incorporar. En aquest sentit, es valoraran les capacitats directives, així com l’experiència de direcció i gestió en organismes públics i institucions, així com en entitats que treballin en l’àmbit de les polítiques socials.

El procediment de selecció dels aspirants consta de dues fases: la fase de concurs i la d’oposició. En la primera es tindran en compte els mèrits acadèmics i professionals de l’aspirant i en la segona fase, hauran de passar unes proves obligatòries de caràcter selectiu.

El director o directora d’un centre penitenciari és la màxima autoritat dins de la presó i ha de vetllar pel compliment de la legalitat. Gaudeix d’una important autonomia de gestió i és el responsable de dirigir, coordinar i supervisar les actuacions relatives a l’organització dels diferents serveis del centre.

Per tal de donar la màxima difusió i obrir aquesta convocatòria al sector més ampli possible de la societat, el passat diumenge 22 de gener, es va iniciar una campanya d’anuncis en diferents diaris de Catalunya.