El passat divendres, 1 de juny, un grup de magistrats, advocats i treballadors del Jutjat de Nyköping, de Suècia, van visitar els jutjats de primera instància ubicats a la Via Laietana, 8-10, de Barcelona.

Els juristes suecs van ser rebuts pel gerent de la Gerència Territorial de Barcelona Ciutat, Francisco García, que va fer una introducció sobre la divisió territorial dels jutjats de Barcelona; la magistrada M. Teresa Martín de la Sierra, del Jutjat de 1a. Instància núm. 20; el magistrat Manuel Regadera, del Jutjat de 1a. Instància núm. 21, i la magistrada Mireia Borguño i la secretària judicial Maria Jesús Campo, del Jutjat de 1a. Instància núm. 54.

Durant la sessió, van rebre explicacions sobre el funcionament dels jutjats de primera instància, el sistema d’organització i les diferències entre magistrat, jutge i secretari judicial, així com sobre el nombre d’expedients anuals que arriben, el nombre d’expedients que es tramiten a l’any i el temps dedicat a cada un des que s’inicia fins que es tanca.

Seguidament es van traslladar a la Ciutat de la Justícia, on Josep Villarreal, director del Programa de posada en funcionament de la Ciutat de la Justícia, va fer una presentació de la nova ciutat judicial, amb la distribució d’edificis i espais, i l’organització general i específica de cada un dels jutjats que s’hi ubicaran. Després van visitar una part de les obres que estan en fase de finalització, a l’edifici H (jutjats de l’Hospitalet).

Finalment es van desplaçar a l’Escola Judicial, que depèn del Consell General del Poder Judicial i té les instal•lacions a la serra de Collserola, on es preparen i esperen destí tots els jutges de l'Estat.

Els visitants van ser rebuts per la directora del Servei de Selecció i Formació Inicial, M. Gema Espinosa, pel cap de la Unitat de Relacions Externes i Institucionals, Andreu Estela, i pel cap de la Unitat de la Xarxa Europea de Formació Judicial, Antonio Marchal.

Durant la seva estada, se’ls va explicar el sistema d’accés a la judicatura espanyola, el funcionament i els objectius de l’Escola Judicial, única a tot l’Estat en aquest tipus de formació.