El conseller de Justícia de la Generalitat, Josep Maria Vallès, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, han signat un conveni de collaboració en el qual s’estableix la subvenció compensatòria que rebrà l’Ajuntament de Lleida per acollir el Centre Penitenciari Ponent. L’Acord determina una aportació de 94.134,74 euros, corresponent a l’anualitat de 2005.

L’ajut sorgeix del Pla director d’equipaments penitenciaris 2004-2010, aprovat per la Generalitat l’any 2004, que estableix la política relativa a aquests centres i especifica la consolidació del de Lleida dins de la xarxa operativa a Catalunya. Paral•lelament, Justícia va establir per Decret una aportació econòmica anual com a mesura compensatòria a favor dels ajuntaments dins l’àrea territorial dels quals s’implanti o existeixi un equipament penitenciari.

L’import de l’ajut es calcula prenent com a base la suma del valor del terreny on se situen les instal•lacions i el valor del mateix equipament, d’acord amb el que la legislació reguladora de les hisendes locals determina per al càlcul de la base imposable de l’impost sobre béns immobles (IBI). A aquesta base se li aplica un percentatge que, com a màxim, és el que cada municipi té establert per a cada anualitat com a tipus total de gravamen de l’IBI per als béns rústics.