Dirk Van Zyl Smit, expert científic assessor de cooperació penològica del Consell d’Europa i professor a la Universitat de Ciutat del Cap, va tancar la sessió de conferències d’ahir dijous 30 de març del Congrés Penitenciari Internacional amb la ponència: Les noves regles penitenciàries europees, on va analitzar les principals novetats d’aquesta normativa, aprovada pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa, l’11 de gener de 2006.

Van Zyl Smit va repassar els últims 50 anys en matèria de drets humans, els quals haurien quedat “força al marge”  de les legislacions penitenciàries malgrat “la voluntat històrica dels europeus d’aconseguir un model penitenciari humanista i avançat”. L’expert científic del Consell d’Europa va destacar la importància de que l’any 2006 es reviséssin les regles que en aquesta matèria regien des del 1987. Segons Van Zyl, l’anterior normativa “ja no responia eficaçment a les necessitats penitenciàries actuals”.

El principi fonamental en el qual s’inspiren aquestes regles és que totes les persones privades de llibertat han de ser tractades dins el respecte als drets humans. Per a Van Zyl, entre els principis bàsics que informen l’esperit d’aquestes regles hi ha “la necessitat de que la vida a la presó es basi el màxim possible en els aspectes positius de la vida a l’exterior, que s’orienti sempre envers la reinserció social” i que “la cooperació amb els serveis socials i la societat civil es potenciï tant com sigui possible”.

Van Zyl va aconsellar seguir les indicacions del Consell d’Europa, que recomana als estats membres que segueixin aquestes regles en el desenvolupament de les seves legislacions i pràctiques, per tal de prevenir els tractaments inhumans o degradants dins els centres penitenciaris.

Dirk van Zyl Smit és professor de criminologia de la Universitat de Ciutat del Cap a Sud-àfrica, professor de dret comparat i dret penal internacional de la Universitat de Nottingham, i ha estat també fiscal de la Cort Suprema de Sud-àfrica. Ha col•laborat també en la Universitat Humbolt de Berlin i a la Universitat Paul Cesanne d’Aix de Provença. Entre els seus llibres s’inclouen títols com Treball a la presó: salvació o esclavitud? Perspectives internacionals (1999) o Prendre’s seriosament la vida a la presó en el dret nacional i internacional (2002). Van Zyl Smit, assessor expert del Consell d’Europa en les noves Regles Penitenciàries Europees, va participar activament també com a assessor dels Serveis Correccionals en la reforma de la Llei de l’any 1998.