El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, va pronunciar ahir, 14 de desembre, a la Universitat de Sevilla, la conferència Una Administració de justícia per al segle XXI: els estatuts d’autonomia com una oportunitat. En la conferència, el conseller va apostar per una actualització de la Constitució reorganitzant, descentralitzant i desconcentrant el govern administratiu com a punt clau de la proposició de reforma de l’Estatut en l’apartat de justícia.

Vallès va defensar una Constitució “d’acord amb l’era que vivim” malgrat els 25 anys de “rendiment raonadament satisfactori” de l’actual model constitucional. Per al conseller de Justícia, la Constitució s’ha d’entendre com “un seguit de mecanismes funcionals per aconseguir un determinat objectiu”. És per aquest motiu que el conseller va reivindicar la reforma del sistema judicial, “no com un caprici”  sinó com “la necessitat d’un sistema viu, dinàmic i que avança”.

Vallès va definir l’administració de justícia com una “infraestructura invisible”, necessària per al progrés i la qualitat democràtica, que encara no ha avançat tant com altres  serveis com l’educació o la sanitat.

“Si la justícia no funciona bé, la desafecció de la ciutadania davant  la democràcia augmenta”, va dir el conseller, que va il·lustrar aquesta afirmació amb diverses dades d’enquestes d’opinió que mostren la percepció insatisfactòria dels ciutadans pel que fa al sistema judicial.

Vallès va defensar canvis organitzatius en profunditat en la justícia així com una forta descentralització en la prestació d’aquest servei, amb un paper destacat de les comunitats autònomes en la gestió del personal i en la decisió del mapa judicial.

La conferència, que va tenir lloc a la Facultat de Dret, va ser presentada pel seu degà i catedràtic de dret del treball, Manuel Ramón Alarcón.