Centres Penitenciaris
Pel que fa al compliment per part dels interns de la Llei de Mesures Sanitàries que va entrar en vigor el passat 1 de gener, es distingueixen tres tipus d’espais: les zones comunes, les cel·les i les zones de comunicacions amb els familiars.
A les zones comunes: menjadors i sales de dia preval el dret dels interns no fumadors i, per tant, no es podrà consumir tabac. Es procurarà que l’usuari de la sala que sigui fumador pugui accedir als patis on sí que podrà fumar. En els centres on existeixi una unitat psiquiàtrica s’habilitaran zones de fumadors.
Pel que fa a les cel·les; si es tracta d’una cel·la individual no hi ha cap inconvenient en que l’intern pugui fumar; en el cas majoritari que la cel·la sigui compartida preval el dret de l’intern no fumador. Per respectar els drets de tots els reclusos –fumadors i no fumadors-, els equips directius dels centres arbitraran sistemes d’ocupació de cel·les.
Respecte a les zones de comunicacions també hi ha diferències: als espais dedicats a les comunicacions ordinàries i familiars no podran fumar ni els interns ni els visitants. En les comunicacions íntimes , en canvi, si que es podrà consumir tabac com a conseqüència del seu caràcter privat .
El personal que treballa a les presons no podrà fumar a dins del centre ni en les dependencies internes. Només es permetrà el consum de tabac als espais a l’aire lliure, concretament als patis dels mòduls i de les galeries.
Centres de Justícia Juvenil
Pel que fa als centres educatius de justícia juvenil, l’aplicació d’aquesta normativa és més complexa. D’una banda es tracta d’un espai que és alhora centre educatiu i lloc de treball. De l’altra, hi conviuen joves majors i menors d’edat.
La direcció general de justícia juvenil ha determinat que ni professionats ni joves interns podran fumar en cap espai del centre educatiu, tant siguin oberts o tancats excep te per aquells joves majors d’edat als que, per determinades circumstàncies, els facultatius de la unitat terapèutica en la que estiguin internats així ho determini.
Per aquest motiu, s’està elaborant un Pla de deshabituació, d’acord amb els serveis sanitaris de cada centre educatiu, de caràcter progressiu i que haurà de finalitzar el proper dia 1 de març de 2006. En aquest Pla s’establ eixen unes fases mínimes d’actuació :
-Dur a terme una campanya d’informació i sensibilitzaació als joves en coordinació amb els serveis mèdics, l’escola i les unitats de vida.
-Planificar dispositius d’ajut individual i grupal de caràcter psicològic, terapèutic i famacològic durant tot el procès.
-Establir fases de reducció progressiva del consum d’aquesta substància als espais i en els moments actualment autoritzat, fins a les seva definitiva erradicació el dia 1 de març de 2006.