El Programa participarà en la reunió mundial d’entitats que treballen en el camp de l’acció social, d’una banda, per recolzar les entitats catalanes pacifistes i de promoció dels drets humans que hi intervenen i, d’altra banda, per donar a conèixer a nivell internacional l’Institut Català Internacional per la Pau.
El Fòrum Social Mundial reuneix anualment totes aquelles entitats, moviments socials i organitzacions polítiques d’arreu del món que busquen promoure una globalització solidària i de respecte dels drets humans. En la setena edició, el Programa per a l’Institut Internacional per la Pau participarà en els dues taules rodones organitzades per les entitats catalanes Institut de Drets Humans de Catalunya (diumenge 21) i Justícia i Pau (dimarts 23) i centrades en la pau i la seguretat: el dret a la terra i l’aigua.
El FSM del 2007
La setena edició del FSM, centrada en el tema “Les lluites de les persones, alternatives de les persones”, té per objectiu presentar Àfrica i els seus moviments socials, tractar la lluita contra la dominació estrangera, el colonialisme i neocolonialisme, la diversitat cultural, i la recerca d’una societat global més progressista. Es dóna el cas que aquesta és la segona vegada que en el continent africà, el més castigat pels conflictes bèl•lics i la pobresa, s’organitza un esdeveniment internacional d’aquestes característiques.
La participació de la Generalitat en el Fòrum s’emmarca en la voluntat de tenir una política pública de foment de la cooperació, la pau i els drets humans. En aquesta trobada mundial també participa una delegació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
La Generalitat va participar per primera vegada en el Fòrum Social Mundial, amb una delegació encapçalada el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, l’any 2005.
El Consell Executiu va aprovar el dimarts passat el Projecte de llei de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) amb l’objectiu d’impulsar una política pública de foment de la pau que respongui, al mateix temps, a l’ampli moviment social contra la guerra i al principi rector de foment de la pau inclòs en el nou Estatut. L’Institut estarà destinat a la promoció de la cultura de la pau, la mediació en conflictes, el suport a les entitats i moviments socials, la recerca científica en aquest àmbit, l’assessorament de les administracions i la formació d’experts en resolució de conflictes.