La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat obrirà en els pròxims dies una nova convocatòria de subvencions per a projectes de restitució de la memòria democràtica. Hi podran accedir ajuntaments, consells comarcals i entitats sense afany de lucre. El pròxim mes de setembre, s'obrirà una altra convocatòria per a projectes de recuperació del patrimoni democràtic i de senyalització, que tindrà caràcter plurianual i anirà adreçada a ajuntaments i consells comarcals.

El 2007, coincidint amb l’aniversari de les primeres eleccions democràtiques i el restabliment de la Generalitat de Catalunya, s’ha volgut posar atenció especial en els projectes centrats en el període de la Transició que, per a bona part de la historiografia actual, comprèn des de mitjan dels anys 60 fins a l’ingrés d’Espanya a la Unió Europea.

Les actuacions que poden optar als ajuts són:

a) Actuacions centrades en el període de la Transició democràtica.

b) Actuacions commemoratives o d'homenatge de persones i d'esdeveniments relacionats amb la repressió, resistència i construcció de la societat democràtica.

c) Actuacions de recerca adreçades a la reconstrucció de fets i processos relacionats amb la República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil, la repressió de la dictadura, l'exili i la resistència democràtica.

d) Actuacions de difusió i formació: inclou l'organització de congressos, simposis, jornades, seminaris i exposicions temporals, productes audiovisuals, edició de publicacions i projectes educatius. També podran accedir als ajuts expressions i actuacions culturals i artístiques vinculades a aquest període.

e) Actuacions de restitució de la memòria democràtica que tinguin com a protagonistes les dones, especialment les que tenen una trajectòria menys coneguda.

En la convocatòria de 2006, 237 projectes van rebre ajuts: 131 presentats per entitats; 97 impulsats per ajuntaments i 9 per consells comarcals. Pel que fa a la tipologia dels projectes, cal destacar que 88 es van destinar a la commemoració de la II República o la Guerra Civil: senyalització d’espais emblemàtics de la guerra; homenatges; exposicions...etc. Es van prioritzar les actuacions específiques relacionades amb el 75è aniversari de la II República i el 70è aniversari de la Guerra Civil; les que tenien com a protagonistes les dones i els homenatges a persones i esdeveniments relacionats amb la repressió, la resistència i la construcció de la societat democràtica.

Cal recordar que el nou Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat el 2006, estableix en el seu article 54.1 que la Generalitat i els altres poders públics de Catalunya han de vetllar pel coneixement i manteniment de la memòria històrica de Catalunya, com a patrimoni col•lectiu que testimonia la resistència i la lluita per les llibertats democràtiques. Amb aquesta finalitat han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans i ciutadanes que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.