El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació es reuneix amb el conseller de la Presidència andalús per establir un marc de relacions estables que facilitin que el desplegament dels Estatuts es faci amb celeritat

Saura reitera la constitucionalitat dels dos Estatuts, recorda al PP que "Espanya no s'ha trencat" i li demana que retiri el recurs del TC contra l'EAC

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el conseller de la Presidència andalús, Gaspar Zarrias, han acordat avui establir reunions periòdiques sobre el desplegament dels respectius Estatuts. La seva funció serà intercanviar informes i opinions sobre el procés de desplegament dels respectius textos estatutaris i buscar fórmules per agilitzar-lo.

Després de la reunió d’avui a Sevilla, Joan Saura i Gaspar Zarrias han explicat que Catalunya i Andalusia lideren una nova generació d’Estatuts que representen un “salt en el model d’Estat” i “comparteixen l’ambició i l’exigència” en el desplegament dels textos estatutaris. Per aquesta raó, els dos governs han acordat “reunir-se de forma periòdica per compartir opinions, informes i resultats sobre el desplegament, prioritats..etc”. Saura ha negat que es vulgui fer un “front comú contra Madrid”, però ha assegurat que “els reptes col.lectius que compartim fan necessària una relació horitzontal fluïda amb Andalusia que faci possible que els Estatuts es converteixin en instruments d’aplicació de l’autogovern”. Per la seva part, el conseller Zarrias ha afegit que “no fem front comú però tampoc ens mirem de reüll en aquest procés”.

En la reunió d’aquest matí, Saura i Zarrias ja han intercanviat diversos informes sobre el desplegament dels respectius Estatuts, els acords presos en les primeres reunions de les comissions bilaterals, els treballs de les subcomissions de prevenció de conflictes i cooperació i  els llistats de transferències que es desprenen directament dels nous textos estatutaris i que les dues comunitats han lliurat al govern central.  A més, tots dos han acordat celebrar una segona reunió abans de l’estiu a Barcelona.

 Pel que fa a les prioritats en el desplegament dels Estatuts, el conseller Saura ha destacat “l’establiment de la metodologia de càcul de les inversions en infraestructures que preveu l’EAC; les 14 transferències previstes prioritàries, on destaca Rodalies Renfe i la gestió dels aeroports; concretar els mecanismes de cooperació previstos en el text i iniciar els treballs per establir un nou mecanisme de finançament”. El conseller andalús, per la seva part, ha destacat  com a prioritats l’establiment en els pròxims pressupostos de l’Estat d’una quantitat definida per a inversions a Andalusia i el traspàs de les competències en les aigües del Guadalquivir que transcorren en terres andaluses.

 Els dos consellers també han volgut reiterar la constitucionalitat dels dos textos estatutaris i han coincidit que el “el PP s’ha quedat sense discurs en aquest tema perquè s’ha demostrat que Espanya no s’ha trencat”. Saura ha afirmat que els populars “no tenen model d’Estat” i els ha demanat que retirin el recurs d’inconstitucionalitat contra l’Estatut català. També ha recordat que l’Estatut andalús inclou fins a 28 articles idèntics o pràcticament iguals als impugnats pel PP en l’Estatut català.

 Pel que fa a les declaracions de l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, sobre la conveniència de reformar la Constitució enlloc de l’Estatut, tots dos han dit no compartir aquesta idea. El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha afegit que “reformar la Constitució era inviable políticament a curt termini” i ha assegurat que l’actual Estatut suposa un nivell d’autogovern com mai havia tingut Catalunya”.