El govern de la Generalitat, mitjançant la Direcció General de la Memòria Democràtica, ha encarregat l’elaboració del Pla d’Actuació dels Espais de la Memòria de Catalunya. L’objectiu és definir les línies que cal impulsar al territori per a la recuperació del patrimoni de la guerra civil i la lluita per la democràcia unificant els criteris de senyalització, elaborant inventaris de patrimoni, i analitzant els projectes de memòria arreu de Catalunya. Amb la redacció del Pla, que haurà d’estar enllestit a finals d’aquest any, el govern inicia un projecte de promoció i difusió dels espais més emblemàtics de la memòria democràtica del nostre país. L’objectiu és promoure, en col•laboració amb les administracions i entitats locals, la recuperació de la memòria històrica mitjançant el coneixement del patrimoni memorial del nostre país –trinxeres, casamates, refugis, rutes de l’exili, presons, fosses etc.– i dotar-lo de valor cultural. El Pla està dotat amb 183.000 €

La Direcció General de la Memòria Democràtica ja ha impulsat, en col•laboració amb ajuntaments, consells comarcals i altres entitats, diversos projectes de localització de llocs, vestigis o espais de memòria dins el territori català. Aquesta experiència, juntament amb les aportacions del Pla Pilot per a la localització i senyalització dels llocs emblemàtics de la Guerra Civil, la repressió franquista i la lluita antifranquista a les comarques de Ponent demostra que aquests projectes, disseminats pel territori, requereixen una coordinació i un Pla d’Actuació que integri els criteris d’historiadors, universitats, administracions locals, associacions i entitats i que abasti tant els projectes propis de cada zona o localitat com els subvencionats per la DGMD de la Generalitat. La implantació d’un Pla de Senyalització conjunt contribuirà a la visualització d’aquests espais de memòria.

El Pla d’Actuació dels Espais de Memòria parteix d’“espais” ja estructurats, per bé que en diversos estadis de consolidació, com ara:

 Espais de la Batalla del Segre i del Pirineu: projecte impulsat per la Direcció General de la Memòria Democràtica i la Universitat de Lleida en col•laboració amb diversos ajuntaments de la zona.

 Rutes d’exili i espais de frontera: projecte apadrinat pel Museu-memorial de la Jonquera que, a més de recuperar la memòria de les rutes d’exili (Jonquera, Portbou, Figueres, etc), haurà de vincular-se necessàriament amb les iniciatives memorials de la Catalunya nord (Maternitat d’Elna, Memorial de Ribesaltes…) i la resta del sud de França.

 Batalla de l’Ebre: projecte engegat l’any 2000 pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), amb un pla d’actuació propi. És el més antic i desenvolupat.

Altres àrees i àmbits que el Pla d’Actuacions haurà d’estudiar seran els espais de rereguarda, els espais i fortificacions franquistes de la Segona Guerra Mundial (Pirineus), els espais de repressió o els espais de resistència democràtica.

Direcció General de Memòria Democràtica

La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat és la unitat encarregada d’impulsar la creació del Memorial Democràtic, que actualment està en tràmit al Parlament de Catalunya. A més, aplega totes les competències i unitats relacionades amb la restitució de la memòria democràtica, com ara el Punt d’atenció als expresos polítics i la Secció de fosses comunes i desapareguts. També assumeix la participació de la Generalitat en el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i el projecte de Museu de l’Exili de la Jonquera. En definitiva, és la instància responsable de l’execució de les polítiques públiques de memòria històrica que du a terme la Generalitat.

El 2007, la Direcció General de la Memòria Democràtica llança dues convocatòries de subvencions a projectes de recuperació de la memòria democràtica: una adreçada a entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i consells comarcals, per a projectes d’homenatge i commemoratius, recerca, formació i difusió, dotada amb 1.300.000 euros. La segona, adreçada a ajuntaments i consells comarcals, per a projectes de restitució, conservació, senyalització o dignificació de patrimoni material, sortirà a la tardor.