La Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat i la Xarxa de Municipis Participatius de Girona han presentat avui "La participació ciutadana en els municipis gironins", un estudi que, per primer cop, fa una diagnosi de la situació de la participació ciutadana a la demarcació.

L’informe, elaborat per la consultoria sòciopolítica Neòpolis,  analitza 36 exemples d’iniciatives de foment de la participació desenvolupats en els últims 5 anys. d’una realitat àmplia i complexa que demostra la tendència del món local gironí a avançar cap a nous models de relació entre els governants i la ciutadania.

En la presentació, el director general de Participació Ciutadana, Quim Brugué, ha assegurat que l’estudi demostra que “la participació ja és una realitat a les comarques de Girona perquè s’estan fent moltes experiències i de qualitat”. Brugué ha destacat que l’informe és un “exemple de col·laboració entre administracions” i una prova de la “voluntat d’impulsar la participació i de la vocació de futur de la demarcació”. El director general de Participació Ciutadana ha recordat que els municipis gironins són els únics que han creat una xarxa per promoure la participació i que 2 d’ells, Ullà i Santa Cristina d’Aro, han estat premiats recentment amb els Premis Innovació Democràtica de la Generalitat. Brugué també ha admès que el foment de la participació és un objectiu difícil però necessari, donat el creixent distanciament entre la política i la ciutadania.

L’acte ha comptat amb la presència de Cristina Alsina, tinent d’alcalde de Participació i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Girona, que ha intervingut en representació de la Xarxa de Municipis Participatius, promotora d’aquest estudi, i Gerard Quiñones, membre de la Consultoria Sociopolítica Neòpolis. Quiñones ha definit l’estudi com “un instrument per promoure la participació a partir de les experiències concretes desenvolupades pels municipis gironins”. De l’estudi, ha dit, es pot concloure que “hi ha una clara tendència a promoure la participació” tant a municipis petits com als grans. Els temes més recorrents són en l’àmbit territorial; el sòcioambiental i el de joventut.

L’estudi fa una fotografia de l’estat actual de la participació als municipis de Girona amb l’objectiu de millorar el coneixement de la realitat municipal en aquest àmbit, aportar elements d’ordenació i d’aquesta manera poder planificar adequadament les accions per promoure la democràcia local. D’una banda, presenta informació sobre els ajuntaments i, d’altra, fa una descripció dels processos participatius analitzats.

La Xarxa de Municipis Participatius de les Comarques Gironines, promotora de l’estudi, és un espai creat l’any 2004. Està formada per ajuntaments que comparteixen inquietuds, experiències i projectes amb la finalitat d’apropar les institucions a la ciutadania i així millorar la democràcia, impulsant polítiques públiques per al foment de la participació.La Consultora Sociopolítica Neòpolis, autora de l’estudi, és una iniciativa empresarial formada per joves professionals gironins.

Des de la Direcció General de Participació Ciutadana s’ha donat suport a aquesta iniciativa de la Xarxa, fent possible la publicació d’aquest estudi i incorporant-lo a la seva col·lecció de publicacions.

Altres actuacions recents de suport a la participació ciutadana a Girona han estat la línia d’ajuts i convenis, de la qual s’han beneficiat 28 projectes (285.900 euros) o la posada en marxa del primer Postgrau Participació Ciutadana i Comunicació de la UdG, organitzat conjuntament amb la Xarxa i la Diputació de Girona. Per últim, destacar la concessió del Premi Innovació Democràtica 2006 als ajuntaments de Santa Cristina d’Aro i Ullà com a reconeixement públic a les seves experiències participatives.