 El Tarragonès, El Priorat, El Baix Camp, El Baix Penedès i La Conca de Barberà rebran ajuts per als seus projectes de memòria històrica

 A tot Catalunya, el Govern destina 2M€ a iniciatives d'ajuntaments, consells comarcals i entitats per recuperar la memòria democràtica i homenatjar els qui van lluitar per la llibertat i la democràcia

El Programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat ha atorgat a la demarcació de Tarragona 63.532€ a través de la convocatòria de subvencions per a projectes adreçats a la recuperació de la memòria democràtica d’aquest any. En total, deu projectes de Tarragona rebran ajuts: set els han impulsat ajuntaments i administracions públiques supramunicipals i els altres els han impulsat entitats sense afany de lucre. Del total dels projectes de la demarcació de Tarragona que compten amb un subvenció del Govern català:

-Tres estan destinats a recerca: Hospital de Sang de Cambrils (Ajuntament de Cambrils); El paper de les dones durant la guerra civil i la postguerra (Ajuntament de Calafell); i Arxiu virtual de memòria local de la Conca de Barberà (Ajuntament de Montblanc).

 -A més, hi ha sis projectes de difusió i formació: Memòria de lluita per a la llibertat a trenta anys de l’assemblea de Catalunya (Fundació d’Estudis Socials i Nacionals Josep Recasens i Mercadé); Llibre titulat “El temps d’unes dones. República, guerra i postguerra” (Ajuntament de Reus); Preludi de l’última Batalla: les Brigades Internacionals al Priorat, 1938 (No jubilem la memòria); Cicle de Conferències II República (Consell Comarcal del Tarragonès); La Tarragona dels anys de la República. 75 aniversari proclamació de la segona república (Ajuntament de Tarragona); i Viure de la Terra (Sindicat Agrícola).

-Finalment, n’hi ha un de destinat a localitzar i senyalitzar espais vinculats a la Guerra Civil i la lluita antifeixista: Guiats fins a la fosa (Ajuntament Albinyana).

L’objectiu de la convocatòria és recuperar la memòria històrica de la lluita per la democràcia i donar suport a les iniciatives que neixen del teixit associatiu i del territori. A més, aquest 2006, s’han volgut impulsar especialment els projectes per commemorar el 70è aniversari de l’inici de la Guerra Civil i el 75è aniversari de la proclamació de la II República.

Entre els 10 projectes subvencionats, destaquen, per l’ajut atorgat i per la qualitat dels treballs:

 Ajuntament de Montblanc: Arxiu virtual de memòria local de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra. Projecte de memòria i difusió que construeix un arxiu de memòria local i oral. La base són les noves tecnologies i el projecte empra l’audiovisual i la connexió on-line via web. La recerca temàtica serà La Guerra Civil i la postguerra i Els nous veïns. Tot l’arxiu es coordinarà i dipositarà als serveis de l’Arxiu comarcal de la Conca de Barberà per a la consulta pública. El projecte implica centres educatius d’ESO i Batxillerat, donant una vessant pedagògica important al projecte. Les entrevistes són l’eina principal del treball acompanyades amb la col•laboració documental de l’arxiu comarcal, Ràdio Espluga de Francolí, Ràdio Santa Coloma de Queralt i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

 Ajuntament de Calafell: El paper de les dones durant la guerra civil i la postguerra en l’àmbit rural i pescador: el cas de Calafell. Projecte de recerca impulsat per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Calafell, que continua el projecte endegat al 2005 de recuperació de la memòria de les dones que van viure la Guerra civil i la postguerra i franquisme, també com a protagonistes socials de l’àmbit rural i mariner del municipi. És un projecte que afecta 398 dones amb l’objectiu de deixar un llegat biogràfic mitjançant la filmació d’entrevistes personals que parteixen de les dades del padró municipal i de les llars de jubilats i centres de gent gran de la població. El treball elabora un guió que implica les entrevistes, la filmació, l’edició d’un DVD i també l’edició d’un guió radiofònic per establir una col•laboració amb l’emissora local i crear un programa on es difonguin les entrevistes i els testimonis. Amb el material recopilat es procedirà a editar un llibre, la presentació del qual, juntament amb el DVD anirà acompanyada d’un acte-homenatge a totes aquelles dones.

  Sindicat Agrícola de Constantí: Viure la Terra. El projecte té un alt rigor científic i de difusió. Es basa en un estudi històric i molt ben documentat del Sindicat Agrícola durant el segle XX, en concret aprofitant la celebració del seu centenari, 1905-2005. Hi ha un especial interès en la recerca per les èpoques de la República i la Guerra civil, comptant amb la participació i suport de la professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch. En l’estudi s’analitza la història del Sindicat però també hi ha importants dades i llistes amb noms i cognoms de morts durant la guerra civil, de represàlies durant el franquisme i de redreçament democràtic fins l’actualitat. En definitiva, l’estudi reflecteix una perspectiva molt significativa de la societat de Constantí on el sindicat hi té una transcendent importància.

 Associació No jubilem la Memòria: Preludi de l’última Batalla: les Brigades Internacionals al Priorat, 1938. El projecte, que implica diferents estratègies de difusió de la memòria, se centra en l’actuació de les Brigades Internacionals, en especial la Brigada Lincoln nord-americana. Inclou diferents estratègies per a ser desenvolupades als municipis de Marçà i de Falset. El projecte és transversal, agrupa feines de recerca i documentació de material, documents i entrevistes al voltant del fet de les Brigades Internacionals i de la Guerra civil; també es prepara una exposició amb aquest material local i amb fotos de Robert Cappa i dels Brigadistes Milton Wolf, Andre Marty i altres. L’exposició constarà de més de 120 fotografies inèdites que han estat recopilades per la mateixa presidenta de l’associació: Angela Jackson. L’exposició serà itinerant amb una forta càrrega pedagògica i divulgativa dels ideals de justícia social, democràcia i llibertat. El projecte té relació amb la Universitat Rovira i Virgili que ajudaran a organitzar les Terceres Jornades de conferències sobre “No Jubilem la memòria”. Enguany, faran especial incidència a les efemèrides dels 70 anys de la Guerra i 75 de la República, incloent l’homenatge a les Brigades i Brigadistes. Igualment, els Ajuntaments de Reus i de Tarragona han rebut ajuts del Programa per al Memorial Democràtic per a desenvolupar dos projectes de memòria: El de Reus, per a l’edició d’un llibre sobre la història de les dones, basat en un projecte de memòria oral titulat: “El temps d’unes dones. República, guerra i postguerra”. El de Tarragona, per a la difusió de la Tarragona dels anys 30, aprofitant el 75 aniversari de la proclamació de la Segona República.

2M€ en ajuts a tot Catalunya

A tot Catalunya, el Programa per al Memorial Democràtic ha atorgat un total de 2M€ en ajuts a projectes de recuperació democràtica d’entitats sense afany de lucre, ajuntaments i consells comarcals. En total, 237 projectes rebran ajuts: 131 presentats per entitats; 97 impulsats per ajuntaments i 9 per consells comarcals. Pel que fa a la tipologia dels projectes, cal destacar que 88 es destinaran a la commemoració de la II República o la Guerra Civil. La convocatòria d’aquest any ha tornat a ser un èxit, amb la presentació de 274 projectes de tot el país, i s’ha aconseguit una bona cobertura del territori. Només 6 comarques no han presentat cap projecte. En la convocatòria d’aquest 2006, s’han volgut impulsar els següents projectes:

 Actuacions específiques relacionades amb el 75è aniversari de la II República i el 70è aniversari de l’inici de la Guerra Civil

 Actuacions de recuperació de la memòria democràtica que tenen com a protagonistes les dones, especialment la d’aquelles amb una trajectòria més desconeguda

 Actuacions commemoratives o d’homenatge de persones i d’esdeveniments relacionats amb la repressió, la resistència i la construcció de la societat democràtica

 Actuacions de recerca adreçades a la reconstrucció de fets i processos relacionats amb la repressió de la dictadura, amb l’exili, la resistència i amb els valors democràtics.

 Actes de difusió i formació: congressos, jornades, seminaris, exposicions..etc. A més, els ajuntaments i consells comarcals han pogut presentar a la convocatòria els projectes següents:

• Elaboració d’inventaris de la simbologia franquista present en edificis públics, en la nomenclatura de carrers i a les façanes dels edificis privats.

• Actuacions de localització i senyalització: elaboració de censos de llocs, espais, monuments, símbols, i tot tipus de vestigis sobre la repressió, la resistència i la construcció de la societat democràtica.

• Actuacions de recuperació i conservació del patrimoni democràtic, material i immaterial: bases de dades de testimonis, especialment en suport audiovisual, digital i informàtic. Durant el 2005, el DREP va obrir la primera línia de subvencions per a projectes de recuperació de la memòria històrica.

A Tarragona, es van atorgar ajudes a 2 projectes:

 Ajuntament de Reus: “Fem Memòria”, Recuperació de la memòria històrica a Reus.

 Ajuntament de Santa Oliva: Treball de recerca i difusió dels refugis i el camp d’aviació republicà de Santa Oliva.

Programa per al Memorial Democràtic

El Programa per a la creació del Memorial Democràtic de la Generalitat s’ocupa d’impulsar una política pública de recuperació de la memòria democràtica. En concret, els seus objectius són fomentar el coneixement de la repressió de la dictadura, de l’exili i de la deportació, dels valors i accions de l’antifranquisme i, per tant, de totes les tradicions de la cultura democràtica. Des de la seva creació, el Programa ha desenvolupat diverses iniciatives per a la recuperació de la memòria històrica: l’exposició “República¡: cartells i cartellistes”, que es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya; l’homenatge als valors de la República amb motiu del seu 75è aniversari; l’homenatge als deportats i deportades catalans als camps nazis i la commemoració del seu alliberament; l’homenatge a les persones represaliades pel franquisme per la seva orientació sexual, la difusió de la història de la Maternitat d’Elna...etc. També impulsa fins a una vuitantena d’activitats, exposicions, actes i projectes de recerca per commemorar el 70è aniversari de l’inici de la Guerra Civil.

Per a més informació, podeu contactar amb el Gabinet de premsa del DREP: 93 402 49 78