El Govern català, a través de la Direcció General de Participació Ciutadana, ha atorgat ajuts a 69 projectes participatius de les comarques de Barcelona per un valor total de 700.626€, prop del doble del volum d'ajuts atorgats l'any passat.

Els projectes són promoguts per ajuntaments, consells comarcals i el Consorci Localret. Les dades les ha presentat avui el director general de Participació Ciutadana, Quim Brugué, en una jornada de debat sobre les polítiques de foment de la participació a les comarques de Barcelona. Brugué ha elogiat les iniciatives engegades a Barcelona i ha assegurat que “és la demarcació que té més experiència en l’àmbit de la participació i concentra els projectes més innovadors i de major qualitat”. Alhora, ha destacat la coordinació entre la Direcció General de Participació i la Diputació de Barcelona, una coordinació que es va estenent als ens supralocals de Girona, Tarragona..etc.

El director general de Participació també ha destacat que els ajuts d’aquest any a projectes de participació impulsats per ens locals han volgut primar la participació als municipis petits i han assolit un alt equilibri territorial. Les jornades han reunit una seixantena de representants d’ajuntaments i consells comarcals a la seu del DREP a Barcelona.

A tot Catalunya, el Govern català ha atorgat ajuts per a 185 projectes de participació per valor d’1’8 M€ a través de la convocatòria de subvencions als ens locals per al foment de la participació. Pel que fa a les temàtiques dels ajuts sol•licitats, són variades, tot i que s’observen àmbits on la demanda és més intensa: gestió del territori, mediació (immigració) i capacitació ciutadana. De fet, la major part dels processos subvencionats són en relació a projectes territorials.

L’objectiu de la convocatòria és afavorir processos participatius sobre polítiques locals concretes i donar suport al món local, un espai privilegiat per millorar la qualitat de la nostra democràcia. Increment de projectes participatius i de subvencions Els municipis de la demarcació de Barcelona són els que més projectes han presentat a la convocatòria d’ajuts a projectes de participació i són un referent en participació a tot el país.

Així, tot i ser únicament un 17,4% del total de municipis de Catalunya, el nombre de projectes presentats representa un 36,8% del total. A la convocatòria de 2006, els projectes presentats són de major qualitat i contingut pressupostari. Els ens locals de la demarcació han optat per concentrar les seves propostes en projectes més ambiciosos i amb més pressupost. A banda, també han augmentat els ajuts als ens locals de la demarcació.

La subvenció atorgada als ens locals de Barcelona aquest 2006 representa gairebé el doble de l’atorgada l’any passat. Així, s’ha passat de 396.000€ el 2005 a 700.626€ el 2006. Característiques dels projectes subvencionats La demarcació barcelonina concentra, des de fa uns quants anys, bona part de les experiències de participació que es desenvolupen al país.

Això fa que hi hagi una gran diversitat de temàtiques i de tipologies dels projectes subvencionats: a) Plans de participació Barcelona lidera el “ranking” dels municipis que promouen aquests plans (un 37,7% dels seus projectes) seguida per la demarcació de Girona (amb un 32,1%). Els plans de participació impliquen l’existència d’una capacitat tècnica i una voluntat política clara de consolidar i millorar les estructures i canals dirigits a fomentar la participació ciutadana.

Suposen que l’ajuntament preveu actuacions en la pròpia organització municipal i en els espais, canals i òrgans dirigits a promoure processos de participació. b) Participació en el planejament urbanístic A diferència d’altres demarcacions, a la de Barcelona només un 2,9% dels projectes presentats se centren en el planejament urbanístic. Això contrasta amb altres demarcacions com la tarragonina ( 16% dels projectes sol•licitats) o la de L’Alt Pirineu i Aran (23,3% dels projectes sol•licitats). c) Experiències innovadores en pressupostos participatius

En relació al total dels projectes presentats i subvencionats, els municipis barcelonins, destaquen lleugerament en el desenvolupament d’aquesta eina d’implicació ciutadana. Gairebé el 7,8% dels projectes subvencionats pretenen desenvolupar la participació ciutadana en l’elaboració del pressupost, alguns dels ajuntaments presentats ja tenen una experiència dilatada en aquesta matèria com és el cas de Figaró-Montmany

d) Conveni amb el Consorci Localret El Consorci Localret que agrupa a la gairebé totalitat de municipis catalans ha vingut promovent la realització de Plans director per a la societat del coneixement. La subvenció atorgada i el conveni de col•laboració corresponent pretenen millorar la metodologia participativa emprada en la realització d’aquests plans directors.

Projectes subvencionats a la demarcació de Barcelona: Alella Projecte “Joves, nit i ús de l’espai públic”

 Arenys de Munt Procés participatiu per a la cobertura de la riera

Argentona Pla Estratègic d’Argentona Badalona Servei de Mediació Participació en el pla del barri Serra d’en Mena

Cabrils Elaboració del Reglament de participació ciutadana

Canovelles Pressupost participatiu

Castelldefels Pacte pel civisme Desplegament del Reglament de participació

Cerdanyola del Vallès Pla municipal d’equipaments

Figaró-Montmany Pressupostos participatius Gavà Pla local de nova ciutadania Desenvolupament d’audiències públiques

L’Hospitalet de Llobregat Bones pràctiques associatives

Mataró Pla integral territorial

Parets del Vallès Pressupost participatiu

Sabadell Pla de barris

Sant Bartomeu del Grau Urbanisme actiu

Sant Boi de Llobregat Desplegament del Reglament Participació ciutadana Pla integral millora barri Casablanca Pla mobilitat Pressupost participatiu

Sant Cugat del Vallès Procés participatiu de l’estudi de mobilitat dels sectors Monestir Est i Sant Domènec

Sant Feliu de Llobregat Dinamització dels espais de participació

Sant Joan Despí Elaboració participada del mapa d’ofertes educatives fora de l’horari lectiu

Sant Pere de Ribes Participació en la redacció dels plans de millora dels barris de Ribes i les Roquetes

Sant Quintí de Mediona Programa de participació en l’elaboració del POUM

Sant Vicenç de Montalt Desenvolupament del Reglament de participació

Sant Vicenç dels Horts Taller participació per a l’elaboració del projecte per a la millora de barris

Santa Coloma de Gramenet Consell dels Infants

Santa Perpètua de la Mogoda Procés participatiu per   a la definició de l’àrea central de Santa Perpètua Tagamanent Noves tecnologies i participació

Teià Programa de participació en la revisió del POUM Terrassa Servei de mediació comunitària Programa participació al pla de barris del Districte 2

Tiana La millora dels carrers, una oportunitat per a la participació ciutadana

Viladecavalls Pressupost participatiu

Vilanova del Vallès Pressupost participatiu

El Masnou Pla de civisme

El Prat de Llobregat Participació ciutadana la barri de Sant Cosme

Consell Comarcal de l’Alt Penedès Servei de mediació comunitària

Consell Comarcal del Vallès Occidental Participació d’entitats en la gestió del fet migratori a la comarca

Consell Comarcal del Vallès Oriental Suport a la participació ciutadana a la comarca Consorci Localret Revisió de la metodologia participativa dels Plans directors per a la societat del coneixement Patronat Municipal de Serveis Comunitaris de Gavà Projecte educatiu de ciutat