oSaura destaca que els Mossos d'Esquadra són el cos policial que té més presència de dones del sud d'Europa, amb una de cada cinc agents.

oEl conseller expressa el seu "màxim suport i reconeixement" als Mossos i demana als nous agents de policia que siguin "un símbol de la convivència democràtica i una garantia per a l'exercici dels drets i llibertats de tothom".

oEl responsable d'Interior anima als policies, als qual qualifica d' "herois del dia a dia", a "reforçar la complicitat i el reconeixement mutu entre la policia i ciutadania"

El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, han presidit avui l’acte de cloenda i lliurament de diplomes del Curs de formació bàsica 2006-2007 de l’Escola de Policia de Catalunya (EPC) a 1.261 Mossos d’Esquadra i 424 policies locals de 135 ajuntaments catalans.

En el seu discurs, Saura ha agraït “l’esforç i dedicació” dels nous agents, ha expressat el seu “màxim suport i reconeixement” als mossos i els ha animat a “reforçar la complicitat i el reconeixement mutu entre policia i ciutadania”. “Aquesta complicitat és imprescindible perquè la ciutadania és l’origen, el centre i el destinatari del servei públic de seguretat”, ha dit el conseller.

Després de destacar que, amb la incorporació de la nova promoció, la policia de la Generalitat “es consolida com la policia del sud d’Europa amb major presència de dones a les seves files, un 20%”, Saura ha dit que “volem una policia que sigui un reflex de la societat en la que vivim”.

“Herois del dia a dia”

El conseller ha afirmat que “els policies són els herois del dia a dia, resolen satisfactòriament les investigacions, s’enfronten a delinqüents molt perillosos i, en ocasions, fins i tot arrisquen la pròpia vida per salvar la d’una altra persona que pugui estar malferida en un accident de trànsit, o en mans d’una màfia, o enmig d’una catàstrofe natural o que sigui víctima de violència domèstica o que, simplement, es trobi desemparada”.

“Tenim una policia que ja és madura i ho demostra, fins i tot, detectant i perseguint aquelles conductes reprovables, absolutament minoritàries, aïllades i singulars, que puguin produir-se a nivell intern. L’autocomplaença és la nostra enemiga. I no només es demostra la maduresa investigant fets, sinó amb la transparència i autocrítica necessàries perquè la ciutadania pugui seguir confiant en nosaltres”, ha assenyalat el conseller.

El Cos de Mossos d’Esquadra -a afegit Saura-  “està fent una magnífica tasca en un desplegament de molta complexitat i molts reptes”. El conseller ha esperonat als policies a continuar sent “un símbol de la convivència democràtica i una garantia per a l’exercici dels drets i llibertats de tothom. Això és el que els catalans i catalanes esperen de vosaltres i també per això teniu el meu màxim suport i reconeixement”.

El curs de la 20ena promoció de l’EPC va començar el passat mes de setembre amb 1.407 aspirants a Mossos d’Esquadra, dels quals 59 van renunciar durant el curs, altres 85 han estat suspesos i dos no han estat avaluats, amb la qual cosa avui han rebut el diploma un total de 1.261 nous agents de la policia de la Generalitat.

Pel que fa a policies locals, van començar el curs 457 agents, dels quals 7 van renunciar durant el curs i 26 han estat suspesos.  Dels 424 policies municipals graduats, 107 pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Un 30% de dones

Del total de 1.348 aspirants a Mossos d’Esquadra que han finalitzat el curs, 403 són dones, es a dir, un 29,9%, el segon percentatge més alt de la història de l’EPC, superat només pel curs 2003-04, quan el percentatge de dones va arribar quasi al 33%. Dels agents de policia local que han fet el curs només un 13,8% són dones.

Els Mossos d’Esquadra que s’han graduat avui a l’EPC hauran de superar ara un any de pràctiques destinats a comissaries d’arreu del territori català.

Amb la incorporació dels 1.261 nous agents de la policia autonòmica graduats avui, el cos dels Mossos d’Esquadra compta amb un total de 13.018 efectius, dels quals 2.565 són dones, un 19,7% del total. D’aquesta manera, el cos dels Mossos d’Esquadra es consolida com la policia del sud d’Europa amb major presència de dones a les seves files.

L’EPC: una escola de drets i llibertats

L’EPC ha impartit aquest any més de 100.000 hores d’activitats formatives i per les seves instal•lacions han passat més de 12.000 alumnes entre mossos i policies locals en cursos de formació continuada, d’ascens o d’especialització.

El curs de formació bàsica de policia  consta de 1.200 hores lectives impartides en 61 grups d’alumnes per quasi 900 professors.  Els alumnes han rebut assignatures com ara “drets humans i deontologia professional” (30 hores), “estructura social de Catalunya” (30 hores),  “policia de proximitat, relacions amb la comunitat i resolució de conflictes (30 hores), “tècniques d’autocontrol i d’actuació interpersonal” (60 hores), a més d’altres matèries sobre procediments policials. També han rebut assignatures de trànsit, investigació de delictes, de policia administrativa i de defensa personal i educació física, a més de moltes pràctiques.

Els alumnes també han seguit seminaris obligatoris sobre criminologia, interculturalitat i civisme, convivència i espai públic. L’EPC incorporarà el curs vinent un altre seminari obligatori sobre violència contra les dones. 

A l’acte de graduació de la 20ena promoció de l’Escola de Policia de Catalunya han assistit també el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, la presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, la fiscal en cap, Teresa Compte, el secretari general del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, el director de l’EPC, Carlos González, el director general de Policia, Rafael Olmos, el comissari general operatiu dels Mossos d’Esquadra, Josep Milán, la delegada de la Generalitat a Barcelona, Carme San Miquel, el cap superior de Policia, José I. López, el coronel en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Miguel Gómez Alarcón, i d’altres autoritats.

(Adjuntem quadres estadístics sobre els agents de la promoció que s’ha graduat avui)

Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de comunicació del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació: 93 483 01 48