El Parlament de Catalunya ha donat avui llum verda a la tramitació del Projecte de Llei de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que preveu la creació d’un organisme independent dedicat a la promoció de la cultura de la pau, la mediació en conflictes, la recerca i la formació. El conseller d’Interior,Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que ha presentat el projecte de llei, ha assegurat que “és fruit d’una demanda social, del que estableix l’Estatut, de la Llei de Foment de la Pau i de la voluntat política del govern per promoure la cultura de la pau”. Segons Saura, “l’ICIP aspira a convertir-se en un referent entre els centres pioners en la promoció de la pau” i assumirà les funcions de “formació, recerca i acció, amb la promoció de solucions pacífiques a conflictes i suport als processos de pau”. Saura ha recordat la tradició pacifista de la societat civil catalana i ha assegurat que el nou Institut “posarà les institucions al seu nivell”.

Després de superar el debat d’avui, en el qual no s’ha presentat cap esmena a la totalitat, el projecte resta ara a  l’espera de l'obertura del termini de compareixences de les organitzacions i grups socials. Després, serà el torn de la negociació de les esmenes parcials.

La creació de l’Institut Català Internacional per la Pau té la finalitat d’impulsar, per primera vegada, una política pública de foment de la pau que respongui, alhora, a l’ampli moviment social contra la guerra i al principi rector de foment de la pau inclòs en el nou Estatut. L’Institut té l’aval del Consell Català de Foment de la Pau, que va emetre un dictamen unànime favorable al projecte.

L’Institut neix amb la voluntat de fer de Catalunya un referent internacional en matèria de pau. Es tractarà d’un ens destinat a la promoció de la cultura de la pau, la mediació en conflictes, el suport a les entitats i moviments socials, la recerca científica en aquest àmbit, l’assessorament de les administracions i la formació d’experts en resolució de conflictes. La creació d’aquest organisme el Govern respon a una demanda ciutadana i al mandat de la Llei de foment de la pau, aprovada l’any 2003, segons la qual, en un termini de cinc anys, l’Executiu hauria de presentar al Parlament el projecte de creació d’una estructura organitzativa, de titularitat catalana, destinada a la promoció de la pau.

El projecte de creació de l’ICIP ha estat elaborat per una comissió d’experts que ha fixat les principals característiques del futur Institut:

• L’ICIP serà independent del poder polític.

• Serà una institució adreçada a la recerca, la formació i l’acció, amb el propòsit de contribuir al foment de la pau i a l’eradicació de la violència d’origen sociopolític.

• Serà un organisme que doni resposta a una demanda ciutadana i a la Llei de foment de la pau de 2003.

• Tindrà vocació de ser un referent en l’esfera internacional de recerca i foment de la pau, amb una doble vessant acadèmica i d’acció.

El Projecte de llei preveu també que la nova institució impulsi la formació, la recerca i l’acció en matèria de pau, fixant-se els objectius següents:

• Desenvolupament de recerca sobre la pau i els processos de pau, la resolució i transformació de conflictes, la no-violència i la seguretat humana; i difondre els resultats obtinguts.

• Elaboració i difusió d’informes periòdics sobre iniciatives i processos de pau, així com de bones pràctiques internacionals.

• Participació, promoció i enfortiment d’iniciatives de negociació, facilitació, mediació i consolidació de processos de pau, resolució i transformació de conflictes.

• Compromís actiu i afavoriment de les campanyes, denúncies i actuacions en pro de la pau sorgides de la societat i les ONG, les organitzacions internacionals i d’altres institucions.

• Assessorament a les institucions i les administracions catalanes, en particular el Parlament i el Govern, en la definició d’iniciatives i polítiques públiques de foment de la pau.

• Suport tècnic a les iniciatives de la societat civil catalana i dels moviments socials que treballen en pro de la pau.

• Formació d’experts i especialistes en la matèria.

L’Institut Català Internacional per la Pau serà un organisme inspirat en el mandat de l’Estatut i creat a partir de la iniciativa social i la col•laboració entre l’administració i la societat. El nou organisme, proposat pel Parlament, neix amb vocació de compromís i de servei internacional, hereu de la tradició catalana de recerca de la pau mitjançant el diàleg, la negociació i el pacte.

Govern i ongs perfilen el full de ruta de l’Institut

Mentre la tramitació parlamentària avança, l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat, el Consell Català de Foment de la Pau, experts en la cultura de pau i les federacions d’ONGs de drets humans, pau i desenvolupament, ja han començat a definir l’agenda del futur Institut. Des del mes de març, celebren reunions periòdiques que finalitzaran el pròxim octubre i definiran el full de ruta del nou organisme.

Les sessions se centren en els temes que haurà d’abordar el futur Institut:

-La nova agenda de pau, drets humans i seguretat humana

-Conflictes etnopolítics i identitaris

-L’acció humanitària: l’obligació de protegir i el dret de no ingerència

-Guerra i economia

-El paper de les dones com a agents de construcció de pau

-L’educació per la pau

-El terrorisme en la postguerra freda

-Nous instruments de resolució i transformació de conflictes

Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de comunicació del DIREP: 93 552 61 08