La Direcció General de Protecció Civil informa que, aquest matí, i tal i com estava previst, s’ha realitzat l’exercici d’activació de les 16 sirenes que es troben ubicades a 11 poblacions de Catalunya: Olesa de Montserrat, Abrera, el nucli de la Batllòria de Sant Celoni i Gualba, a la demarcació de Barcelona, i als municipis de Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells i els Pallaresos, a la demarcació de Tarragona.

Les sirenes activades avui representen el 25% del total de sirenes instal·lades arreu del territori català, i que formen part de la xarxa d’avisos a la població en casos d’accident químic.

Així, entre les 11.00 i les 12.00 hores d’avui s’han activat les sirenes consecutivament en les diferents ubicacions. Primer, s’ha emès el so d’alerta, i 10 minuts desprès, el so de fi d’alerta.

L’activació s’ha dut a terme des del Centre d’Emergències de Catalunya, CECAT, a  Cerdanyola del Vallès i a Tarragona, en coordinació amb les policies locals dels municipis participants.

Un cop finalitzat l’exercici, el Secretari General del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DIREP), Joan Boada, l’alcalde de Constantí, Josep Bergadà, el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, i el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, en col·laboració amb tècnics de la Direcció General i dels municipis, han fet una reunió per tal de valorar l’exercici, així com una roda de premsa posterior.

Valoració de l’exercici

En la roda de premsa posterior el secretari general del DIREP, Joan Boada, ha valorat de forma “molt positiva” l’exercici, atès que els sistemes d’activació han funcionat. Tot i això, s’han detectat

 les incidències següents:

  •   No ha funcionat l’activació de la sirena instal·lada al Morell, a causa del problema amb una mala connexió dels mecanismes interns de la instal·lació de la sirena, i que ja ha estat solventat.
  •  A les sirenes de la Batllòria i Abrera s’ha detectat una incidència en la cobertura del seu so, que s’ha percebut de forma dèbil en algunes zones.
  • Als municipis d’Olesa  de Montserrat i Abrera, l’activació de la sirena es feia des del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT)  i la desactivació des de les policies locals. Durant la realització de l’exercici, s’ha comprovat que la desactivació no s’ha pogut dur a terme des de les Policies Locals, i immediatament s’ha realitzat des del CECAT. Aquesta incidència ha estat, doncs, de caire intern, atès que la població ha percebut els dos sons (activació i desactivació).

Joan Boada ha comentat que, en general, les poques incidències detectades s’han produït en l’activació feta a travès de les instal·lacions municipals. El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha assumit el compromís de fer un esforç per tal de renovar i millorar el sistema en aquells casos que aixi ho requereixin, així com per adequar aquestes instal·lacions a la tecnologia més actual a travès de la xarxa RESCAT, que permet l’activació remota des del Cecat.

El procés d’ampliació i substitució d’algunes d’aquestes sirenes ja s’ha iniciat enguany. En aquest sentit, ja s’ha previst la renovació d’onze sirenes. Altres deu sirenes ja han estat pressupostades per tal d’instal·lar-les i incorporar-les a la xarxa RESCAT.

Finalment, Boada ha manifestat “la voluntat del Departament de realitzar exercicis com el d’avui de forma més regular, dos cops a l’any, per tal que els ciutadans s’acostumin als sons d’activació i desactivació de les sirenes”.

El telèfon únic d’emergències, 112, ha rebut poques trucades de ciutadans que desconeixien la realització de l’exercici, provinents dels municipis  d’Olesa de Montserrat, Martorell, Abrera, Gualba, Constantí, Sant Salvador i la Canonja. El baix nombre de trucades reflecteix que la majoria de la població era coneixedora de la realització de l’exercici i ha identificat el so de les sirenes correctament.

El secretari general del DIREP, finalment, ha agraït la participació de les prop de 120 persones que han col·laborat amb la Direcció General de Protecció Civil com a observadors. Aquests observadors han estat els encarregats de valorar i mesurar l’exercici, la qualitat i la cobertura del so emès, etc.

Recordem que l’activació de les sirenes d’aquest matí ha estat un exercici i que, per tant, la població no ha hagut d’adoptar cap mesura d’autoprotecció.

Cerdanyola del Vallès, 18 d’abril de 2007

18.35 hores