Demà divendres, dia 24 de juny a partir de les 11’00 hores, i en el marc del Congrés Airmed 2005, la trobada més important del món en el terreny del rescat d’emergències aeri i que enguany organitza el RACC a Barcelona, Bombers de la Generalitat realitzarà un simulacre de rescat de muntanya a Montserrat (Bages).

El simulacre consistirà en una maniobra de rescat amb helicòpter d’un escalador accidentat a la gorra marinera de Montserrat, lloc conegut també amb el nom de Roca de Sant Jaume. Els assistents del Congrés podran veure quines són les maniobres que segueixen els equips de rescat en un cas real, és a dir, el Grup de Recolzament d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i els efectius sanitaris.

Així, en aquest simulacre, els bombers GRAE i el metge, es desplaçaran amb helicòpter al lloc a on es troba l’escalador ferit i faran la valoració de la situació. Per les característiques del lloc i del ferit, decidiran accedir-hi des del cim. L’helicòpter deixarà el personal al cim i es retirarà a un punt d’espera. Els efectius baixaran fins al lloc a on es troben els ferits i li faran una exploració que determinarà que un dels ferits està en estat molt greu. Paral·lelament, el vehicle de suport dels Bombers i un helicòpter medicalitzat del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i el RACC es dirigiran al lloc.

El ferit, un cop immobilitzat, es traurà del lloc fent un gruatge amb l’helicòpter  per agilitzar la seva evacuació. Tot seguit el ferit es portarà fins al lloc a on es troba l’helicòpter medicalitzat del SEM i el RACC, que serà l’encarregat de traslladar el ferit més greu a l’hospital. L’altre helicòpter anirà a recollir el company de l’escalador ferit, els efectius del GRAE i el metge que es troben encara al cim. 

Cerdanyola del Vallès, 23 de juny de 2005

15’30 hores