Precisions de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil al voltant de l'origen del foc de Vandellòs

query_builder   13 abril 2006 18:00

event_note Nota de premsa

Precisions de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil al voltant de l'origen del foc de Vandellòs

Davant les informacions que apunten com a possible causa del recent incendi forestal de Vandellòs - l’Hospitalet de l’Infant activitats dutes a terme recentment pel Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil (DGEiSC) vol precisar el següent:

Hores d’ara, s’estan considerant dues hipòtesis sobre la causa origen:

1.- Ignició derivada de la presencia de visitants a la zona de pícnic i la font

La zona a l’entorn de la bassa on s’inicià el foc disposa d’una esplanada i d’una font. Aquesta és una de les principals zones de pas de les rutes dels excursionistes (GR92), de la pràctica de BTT i del trànsit de quads. La bassa i la font són un lloc de parada i zona habitual de menjar dels visitants. Hipòtesi considerada possible i s’estima com a causa probable de l’incendi.

2.- Brases remanents de les tasques de neteja de la bassa, iniciades dijous 6 d’abril

Dins de les tasques dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal), treballadors laborals de la DGEiSC amb tasques de manteniment d’infraestructures d’extinció, com camins i punts d’aigua, es venen realitzant sota la direcció del GRAF les neteges perimetrals de les basses d’aigua per a extinció d’incendis. L’objectiu és facilitar que els helicòpters puguin carregar i a la vegada que els camions de Bombers disposin d’una zona segura on carregar aigua en el moment que són més indefensos. També és una zona de refugi per als Bombers, en cas d’atrapament.

Durant els darrers 15 dies, els EPAF de Gandesa van estar fent les tasques de manteniment i neteja en aquest punt aigua. El dia 6 d’abril (dijous) van cremar restes acumulades de les neteges i, finalment, les van apagar amb aigua de la bassa. El dia 7 (divendres) van estar a la zona, van acabar de cremar les restes de vegetació no consumida el dia anterior i, finalment, també les van rematar amb aigua.

El dia 10 (dilluns) al matí van ser novament a la zona de la bassa i van tornar a remullar les fogueres de la setmana anterior en detectar que la velocitat del vent anava en augment.

Per tant van transcórrer 4 dies des de la foguera fins a l’inici del foc forestal. A més, divendres van caure a la zona 2 litres/m2 i hi va haver boira des de dijous fins diumenge. En tot aquest període de temps, la humitat no va baixar per sota del 67% i es va mantenir en un 82.5% del temps per sobre del 80%. Només al migdia del dia 10 va començar a baixar.

En aquestes condicions meteorològiques, i en base a les dades que presenten els models de simulació en relació a la capacitat de mantenir la combustió en brases durant 4 dies, la probabilitat d’ignició és nul·la (0%). Per tant, aquesta hipòtesi és considerada com a no possible.

18’15 hores

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined