El Pla de Dinamització de Producte Turístic Centres d'Acollida Turística de Catalunya té un pressupost total de 4.155.000 € fins el 2010. Els CAT s'ubicaran en indrets singulars i s'articularan en xarxa, de manera oferiran una visió paisatgística, històrica i cultural completa de tot el territori de Catalunya.
Dimecres, 27 de febrer de 2008.— El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, juntament amb el president de l’Associació d’Ens Locals de la Xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya i alcalde de Vilajuïga, Pere Trias, i la cap de servei de la Subdirecció General de Qualitat i Innovació del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, Carmen Palero, ha presentant aquest matí el Pla de Dinamització del Producte Turístic de la Xarxa de Centres d’Acollida Turística (CAT) de Catalunya.
Aquest pla és una iniciativa del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa; de la Secretaria General de Turismo, que depèn del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç; i de l’Associació d’Ens Locals de la Xarxa de CAT de Catalunya (AEXCLAT). Aquesta associació està constituïda pels municipis de Berga; Cervera, Les; Montblanc; Puigcerdà, Ripoll, Sallent, Tortosa i Vilajuïga, a més de pel Consell Comarcal del Pallars Jussà; i el seu president, Pere Trias, alcalde de Vilajuïga, també serà present en la presentació.
El Pla de Dinamització de Producte Turístic Centres d’Acollida Turística de Catalunya té un pressupost total de 4.155.000 €, que es reparteix en tres anualitats fins a l’any i està finançat a parts iguals per les tres administracions públiques que el promouen.
Els CAT suposen un nou concepte d’equipament d’atenció turística, complementari dels actualment existents a Catalunya. Aquest centres han estat concebuts amb la finalitat de prestat serveis bàsics a turistes i visitants, per tal d’oferir-los informació turística. Estaran ubicats en indrets geogràfics singulars i s’articularan en xarxa, de manera que els visitants podran obtenir una visió completa des d’un punt de vista paisatgístic, històric i cultural, tant en l’àmbit local com de tot el territori del país. Situats en indrets de fàcil accés, al costat de grans vies de comunicació, seran fàcilment identificables , amb una imatge corporativa exterior.
Cada espai temàtic dels CAT estarà destinat a la difusió, mitjançant suports moderns, d’un tema que tindrà com a eix vertebrador un personatge, un episodi o un fet rellevants de la història i la cultura de Catalunya.
La Direcció General de Turisme està treballant en el primer CAT, dedicat a la romanització de Catalunya, al terme municipal de Teià. Aquest centre actuarà com a model pilot i en ell hi col·laboren els Ajuntaments d’Alella, El Masnou i Teià.
Com a característiques comunes, els CATS estaran situats en indrets de fàcil accés i al costat de grans vies de comunicació i s’integraran en el medi local que els ha d’acollir. Tots ells estaran ubicats en mòduls de nova creació, construïts amb criteris de sostenibilitat i de respecte al medi ambient, i que seran fàcilment identificables amb una imatge corporativa exterior.
Disposaran d’una à rea de rebuda i benvinguda de les persones visitants, d’un Punt d’informació de l’oferta turística de la zona i àrea d’influència del CAT. També oferiran un espai de mostra i de venda de productes del país i d’artesania catalana (Empremtes de Catalunya) i d’un espai de degustació de productes agroalimentaris de Catalunya.
A més del centre pilot ja esmentat de Teià, els pla preveu l’execució de les següents iniciatives:
- El Pallars Jussà / Arnau de Mir de Tost. A partir d’aquest personatge històric, cavaller medieval i membre destacat de la noblesa pallaresa, s’aprofundirà en l’important paper que va tenir en la formació de la nació catalana. S’ubicarà a la collada de Comiols, lloc que ofereix una de les millors panoràmiques sobre els Pallars i el Pirineu occidental.
- Tortosa / Les 3 cultures.Aquest CAT se centrarà en la Catalunya jueva, islàmica i cristiana. Recollirà, particularment, les influències de les tres cultures a Tortosa, les Terres de l’Ebre, i a Catalunya en general.
- Ripoll / Guifré el Pilós. El Centre d’Acollida Turística reivindica Ripoll com a bressol de Catalunya, on deixaren la seva petja personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l’abat Oliba i Gerbert d’Orlhac, que esdevingué el papa Silvestre II, erudit nascut a Occitània que es va formar a Ripoll.
· Les / Occitània. Està ubicat a la Val d’Aran, una de les portes de Catalunya. El tema que es treballarà versarà sobre Occitània i la llengua d’oc, pròpia de la Val d’Aran, i es mostrarà també la relació entre Catalunya i Occitània, un dels territoris més cultes d’Europa a l’edat mitjana.
- Montblanc / la Corona d’Aragó. Montblanc, vila reial, esdevé el centre neuràlgic d’un territori que concentra grans monuments reials vinculats a la Corona d’Aragó, com ara els monestirs de Poblet, de Santes Creus i de Vallbona de les Monges, a més de la mateixa vila de Montblanc. Aquest CAT es dedicarà a la Corona catalanoaragonesa.
- Cervera / la Generalitat. Aquest CAT se situarà a la ciutat de Cervera-que va tenir un paper important en la història de Catalunya- i que va acollir diverses Corts Generals de la Corona d’Aragó, en una de les quals es va crear la Generalitat de Catalunya, principal institució del país.
- Berga / La Patum. El Centre d’Acollida Turística girarà entorn de la festa de la Patum de Berga, gran celebració popular declarada patrimoni mundial per la Unesco, en la categoria de patrimoni immaterial. Amb el punt de partida de la Patum, el CAT s’endinsarà en el ric univers de les festes populars catalanes.
- Puigcerdà / La Pau dels Pirineus. El punt de partida temàtic és la signatura del Tractat dels Pirineus, l’any 1659, que va posar punt i final a les guerres entre França i Espanya. El tractat va comportar la fragmentació territorial de Catalunya, que va quedar partida entre els dos estats.
- Sallent / La industrialització i l’obrerisme. El Centre d’Acollida Turística reivindicarà la vall del riu Llobregat com un dels centres pioners de la industrialització catalana. Se centrarà en la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer en un espai tan significatiu com aquesta vall.
- Vilajuïga / Camins sagrats. Aquest CAT recollirà la important i antiga tradició dels pelegrinatges medievals, tot prenent com a referent geogràfic el poble de Vilajuïga per la seva proximitat a Sant Pere de Rodes, lloc històric de pelegrinatge i un dels punts de sortida del Camí de Sant Jaume a Catalunya.
1