La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil manté activada la fase d’emergència-1 del pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) atesa la continuïtat de precipitacions de neu a diversos punts del país.

Segons les darreres informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveuen fortes pluges que poden afectar demà algunes comarques catalanes. Per això, també s’ha activat la fase d’alerta del pla Inuncat, el pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya. Aquest pla s’ha activat a les següents comarques: l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, Osona, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva. S’esperen precipitacions d’intensitat moderada i continuada a qualsevol d’aquestes comarques.

Aquesta tarda, la cota de neu començarà a pujar al litoral i prelitoral, situant-se al final del dia cap als 400m. A la resta de Catalunya la neu continuarà caient per sobre d’uns 200m, en general amb gruixos menors als 5 cm.

D’altra banda, el risc d’allaus es MARCAT (nivell 3 d’una escala de 5) evolucionant a FORT (4) a la zona del Ter-Freser, Prepirineu, la vessant nord del Cadí-Moixeró i Perafita-Puigpedrós. Aquesta informació és vàlida fins les 14h de demà dissabte.

Pel que fa a la xarxa viària, segons informa el Servei Català del Trànsit està tallada la carretera local BV-4024 a Bagà en tots dos sentits de la marxa cap al Coll de Pal. A més, a 26  carreteres de la xarxa secundària és obligatori l’ús de cadenes. També hi ha vàries vies en les que, tot i no ser-hi obligatori l’ús de cadenes, hi ha plaques de gel o neu i cal extremar-hi les precaucions. Cal fer un seguiment puntual de les incidències viàries, ja que aquesta informació pot anar variant.

Davant d’aquesta situació la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil recomana:

Evitar els desplaçament que no siguin estrictament necessaris. Fer un seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació, així com dels consells de les autoritats que es puguin derivar d’aquest episodi de fred i de neu. Extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de

 telèfon d’informació ciutadana, 012

 web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.net/transit

portal de la mobilitat:  www.mobilitat.net

el web www.cat365.net, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques.

en cas de trobar neu i gel a la calçada cal conduir amb suavitat, no frenar bruscament i reduir la velocitat, o fins i tot seguir les marques deixades pels altres cotxes, per evitar que el vehicle rellisqui. També convé augmentar la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per frenar i no avançar a la resta de vehicles per tal de fer front a eventuals situacions meteorològiques adverses és convenient:

Portar cadenes

Portar una manta

Revisar els frens, els pneumàtics i els llums del vehicle

Portar el dipòsit ple i reposar el líquid anticongelant

trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència

S’ha de remarcar que, a hores d’ara, no s’ha produït cap emergència derivada d’aquest episodi de nevades. Els Bombers de la Generalitat han realitzat actuacions de prevenció arreu del territori, rutes de seguiment i control de punts inundables.

Cerdanyola del Vallès, 27 de gener de 2006 - 17’00 hores