La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que, davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es mantindrà activa la situació d’emergència 1 del Pla d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat). A partir d’aquest migdia, Catalunya tornarà a veure’s afectada per la depressió que es troba a sobre de la Península Ibèrica. Al llarg d’aquesta tarda, i especialment la matinada i les primeres hores de demà, es poden produir xàfecs intensos i persistents a la majoria de comarques catalanes, però amb major incidència a la part nord-est del país.

Pel que fa a la quantitat de pluja acumulada des del passat dimecres, cal destacar els 300 litres per metre quadrat de Castell-Platja d’Aro, els 196,4 de la Bisbal de l’Empordà i 178,4 de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. Segons les darreres informacions, els embassament de Foix i Portbou han sobreeixit, tot i que aquesta situació no revesteix cap risc.

Des del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) es demana abstenir-se dels desplaçaments cap a habitatges de segona residència. A més, s’incideix en la necessitat d’extremar les precaucions (sobretot a la carretera), evitar circular pels llocs on pugui haver-hi acumulació d’aigua i no estacionar vehicles en els cursos de rieres i torrents davant la possibilitat de la crescuda sobtada del nivell de l’aigua.

D’altra banda, es recomana a les persones que poden trobar-se incomunicades per l’aigua, que restin a l’espera dels serveis d’emergència i no intentin desplaçar-se per mitjans propis. En aquest sentit, recordem que el telèfon únic d’emergències és el 112.

Segons les darreres informacions facilitades pel Servei Català de Trànsit, a hores d’ara continuen tallades 5 carreteres del Baix Empordà. D’aquestes vies, en destaca la C-31, tallada en ambdós sentits de la marxa al seu pas per Torroella de Montgrí  (podeu consultar el llistat complet al web del SCT, www.gencat.net/transit).

El Departament d’Educació ha informat del tancament de tots els centres educatius de la comarca del Baix Empordà, a excepció dels Centres d’Educació Infantil i Primària dels municipis de Torroella de Montgrí i Begur.

Els Bombers de la Generalitat ja han atès un total de 900 actuacions acumulades relacionades amb l’episodi d’aiguats. La zona més afectada és la plana de l’Empordà, entre la Bisbal d’Empordà i Torroella de Montgrí.

11,30 hores