La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que el Centre d’Emergències de Catalunya manté activada la fase d’Alerta del Pla NEUCAT en aquelles comarques en què, segons les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), és probable que nevi. En les comarques en què són possibles les precipitacions en forma de neu, hi ha una situació de Prealerta del NEUCAT (que no comporta activació del Pla).

Segons les previsions del darrer butlletí del SMC es poden produir gruixos de neu d’entre 0 i 5 centímetres a cotes superiors als 400 metres.

Període fins les 7h d’avui

Molt Probable

Probable

Possible: Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Garraf, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Pla d’Urgell, Priorat, Ribera d’Ebre, Segrià, Tarragonès i Terra Alta

Període de 07 a 13 hores

Molt Probable

Probable: Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Tarragonès, Terra Alta

Possible: Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Baix Llobregat, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell

Així mateix el SMC informa que fins a mig matí la neu podria arribar a cotes fins el nivell del mar. A partir d’aleshores la cota de neu pujarà progressivament situant-se al voltant dels 400 metres al migdia.

Des del Centre d’Emergències de Catalunya i el Servei Català de Trànsit es vol remarcar la importància dels següents consells:

Eviteu fer ús del vehicle i de realitzar desplaçaments innecessaris a les zones afectades per la neu o el gel. Així mateix, en tant del possible, utilitzeu el transport col·lectiu. No obstant això, si és indispensable l’ús del vehicle informeu-vos de l’estat de la xarxa viària i de la ruta a seguir a través de:

 Telèfon d’informació del trànsit 012,  Internet.- http://www.gencat.net/transit  Telèfon mòbil amb tecnologia wap.-  Panells informatius de l’SCT i de les concessionàries d’autopistes  Mitjans de comunicació

En cas de trobar neu i gel a la calçada cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i, o fins i tot seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per frenar, i no avanceu a la resta de vehicles.

D’altra banda, per tal de fer front a eventuals situacions meteorològiques adverses és convenient:

· Disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge al vehicle i aigua

· Comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle

· Portar el dipòsit ple i reposar el líquid anticongelant

A més, davant de la formació de plaques de gel a la via pública no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.

En cas d’emergència, recordeu que el telèfon és el 112.

Cerdanyola del Vallès, 2 de març de 2005

06’15 hores