La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que continua activada la fase d’emergència 1 del pla d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat).

Bombers han estat alertats al voltant de les 13’00 hores de la troballa del cos sense vida d’una dona en un solar del carrer Conrad Vila, de Calonge. Mossos d’Esquadra ja s’hi ha desplaçat al lloc dels fets per tal de gestionar-ne les diligències. Per ara, se’n desconeix la identitat.

Per una altra banda, Bombers també han estat avisats d’un accident de trànsit a Serra de Daró (Baix Empordà). Un microbús escolar, amb passatge de menors disminuïts psíquics, ha sofert una lleu sortida de via al quilòmetre 4 de la GI-643. Cap persona no ha resultat ferida. Fins que no se’n facin els atestats, per part del Cos de Mossos d’Esquadra, no es podrà conèixer la causa de l’accident i, per tant, hores d’ara no se sap si l’accident ha estat causat per la pluja.

En aquests moments, tot i que ja no hi ha pluges importants a les comarques de la Selva i el Baix Empordà, els Bombers continuen treballant per solucionar els problemes que ha causat la pluja: inundació de baixos, soterranis, via pública...etc. A més, el desbordament de rieres a Sant Antoni de Calonge i a Castell – Platja d’Aro ha fet que Bombers ajudessin a sortir de l’interior dels vehicles als conductors. Des de les 12’00 hores i fins les 13’00 hores d’aquest matí, s’han rebut 20 avisos, tots ells relacionats amb la pluja. Cal destacar que, entre les 03’00 hores de la matinada i fins ara les 13’00 hores, els Bombers han rebut un total de 214 avisos (114 a les comarques de Girona i la resta, a les comarques del nord de Barcelona). El Centre d’Emergències de Catalunya ha activat 3 helicòpters per donar suport a les tasques que els Bombers i els cossos de seguretat estan fent a la zona més afectada pels aiguats.

Segons ha informat el departament d’Educació, alguns centres educatius de les comarques de Girona i Barcelona, han hagut de suspendre les classes a causa de la pluja.

Segons informa el Servei Català de Trànsit, en aquests moments hi ha un total de 16 carreteres afectades per la pluja, de les quals 14 estan tallades. Totes, tret d’una, pertanyen a la demarcació de Girona (podeu consultar el llistat al web del Servei Català de Trànsit, www.gencat.net/transit ).

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que al llarg d’aquesta tarda i durant tot divendres, les precipitacions continuaran caient en qualsevol punt de Catalunya amb intensitat forta i acumulant quantitats de més de 100 mm en 24 hores. De manera aïllada, és possible que les quantitats acumulades superin els 200 mm en 24 hores (per a més informació, cliqueu www.meteocat.com ).

Davant d’aquesta situació i de les previsions que apunten que l’episodi de pluges es pot allargar fins a dissabte, la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil vol insistir en els següents consells:

- Evitar circular o apropar-se, tant amb vehicles com a peu, pels llocs on pugui haver acumulació d’aigua,

- No s’han d’estacionar vehicles en els cursos de rieres i torrents i el guals davant la possibilitat de la crescuda sobtada del nivell de l’aigua,

- Utilitzar a tothora la xarxa viària convencional i parant especial atenció en les incorporacions a les vies donat el volum d’aigua que hi ha al ferm,

- Per una altra banda, el Departament d’Interior demana que es restringeixin al màxim els desplaçaments en vehicle per les carreteres que hi ha entre Sant Feliu de Guíxols, Sant Antoni de Calonge i Castell – Platja d’Aro. Les raons d’aquesta restricció són dues; per una banda, l’estat de la xarxa viària a la zona i, per una altra, la necessitat de deixar lliures les vies per tal de què els serveis d’emergències hi puguin circular sense restriccions. Si us heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:

1. telèfon d’informació ciutadana, 012

2. web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.net/transit

3. portal de la mobilitat:  www.mobilitat.net

4. el web www.cat365.net, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques.

- En cas de conducció, cal fer-ho amb suavitat, no frenar bruscament i reduir la velocitat, per evitar que el vehicle rellisqui. També convé augmentar la distància de seguretat, perquè es necessita més espai per frenar, i no avançar a la resta de vehicles,

- Recordar, a més, que l’asfalt pot relliscar des de les primeres gotes de pluja,

- Finalment, cal fer seguiment de l’evolució meteorològica a través dels mitjans de comunicació.

Per a qualsevol emergència trucar al telèfon únic d’emergències 112.