La Direcció General d’Emergències informa que, a les 10’30 hores, ha activat la fase d’alerta del Pla d’Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat) en totes les comarques en què, segons la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, és molt probable i probable que s’acumulin gruixos de neu en cotes superiors als 200 metres al llarg de les properes hores.

Així, aquesta predicció indica que, entre les 19’00 hores d’avui i les 01’00 de demà divendres 30 de desembre, és molt probable que aquests gruixos es formin a l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran. I és probable que es formin a l’Alt Urgell, el Baix Ebre, la Cerdanya, les Garrigues, el Montsià, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta i l’Urgell.

Davant d’aquestes prediccions, la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil i el Servei Català de Trànsit (SCT) recorden la importància de fer seguiment dels següents consells:

- Eviteu fer ús del vehicle i desplaçaments innecessaris a les zones afectades per la neu o el gel. Així mateix, així com sigui possible, utilitzeu el transport col·lectiu. No obstant això, si és indispensable l’ús del vehicle, informeu-vos de l’estat de la xarxa viària i de la ruta a seguir a través de:

§ telèfon d’informació del trànsit 012,

§ internet: http://www.gencat.net/transit,

§ telèfon mòbil amb tecnologia wap: http://wap.gencat.net/transit,

§ panells informatius del SCT i de les concessionàries d’autopistes,

§ mitjans de comunicació

- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.

- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:

§ disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,

§ comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,

§ portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.

- A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.

- En cas d’emergència, recordeu que el telèfon és el 112.

Cerdanyola del Vallès, 29 de desembre de 2005, 11’07 hores